Close
Ez volt a legforgalmasabb útvonal a magánrepülőzés rekordévében

Ez volt a legforgalmasabb útvonal a magánrepülőzés rekordévében

Soha annyi magánrepülő nem szállt még fel, mint 2022-ben, és ezzel a kibocsátás 2021-hez képest több mint kétszeresére nőtt.

Mint a Greenspace jelentéséből kiderül, összesen 572 806 járat indult el tavaly, ami 64 százalékkal több, mint 2021-ben, és mintegy 3 385 538 tonna szén-dioxid-kibocsátással jár.

A magánrepülőzés a járvány során tett szert különösen nagy népszerűségre, amikor sokan életükben először ültek privát gépre, és úgy tűnik, nem kevesen vannak, akik nehezen engedik el ezt a luxust.

Tavaly a London, Párizs, Nizza és Genf közötti útvonalak voltak a legforgalmasabbak, ezen belül is a Párizs-London útvonalon regisztrálták a legtöbb gépet, szám szerint 3357-et, ami 9629 tonna széndioxiddal járt.

A legtöbb kibocsátás ugyanakkor egy másik várospárhoz kötődik, a Nizza-London útvonalhoz, ahol 2986 járat 15 435 tonna szén-dioxidot termelődött, vagyis több nagy gép közlekedett.

Az országok listáját Nagy-Britannia, Franciaország és Németország vezeti, és a top tízben Olaszország, Spanyolország, Svájc, Ausztria, Görögország, Hollandia és Belgium szerepel még. Nagy Britanniából 90 256 járat indult, Franciaországból 84 885, Németországból pedig 58 424.

A magánrepülőket több országban is heves viták övezik, a lista második helyén található Franciaországban például van, aki egyenesen betiltaná, Belgiumban pedig új adót vetnek ki rájuk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images, Unsplash)

kibocsátás | rekord | széndioxid-kibocsátás | legforgalmasabb | magánrepülő

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram