A világ legjobbjai közé került ez a három magyar bor

Áprilisban közel 240 szakértő gyűlt össze, hogy naponta nyolcvan-kilencven bort megkóstolva eldöntse, melyek a világ legjobb borai.

A Decanter World Wine Awards 2023-as versenyén 57 ország vett részt 8250 borral, a legnagyobb befutó pedig Ausztrália lett a rendezvény történetében először, ráadásul rekordszámú Best in Show medált, összesen tízet zsebelt be.

Kiemelkedően teljesített a Penfolds és a Jacob's Creek márka, a nyugat-ausztráliai Margaret River régió két győztes vörös- és egy fehérborral szolgált, míg a dél-ausztráliai McLaren Vale-nek két csúcskategóriás vörösbora volt.

Szőlőültetvény McLaren Vale-ben

Franciaország és Spanyolország nyolc-nyolc Best in Show-érmet szerzett. A legjobb pezsgő egy non-vintage Blanc De Blancs Brut Grand Cru lett, míg a legjobb bordeaux-i borok a Château Fayat-tól és a Château De Rochemorintól származnak.

Olaszország hét Best in Show-t kapott toszkán és piemonti vörösborokkal, míg Portugália hármat portói és madeira borokkal.

Az argentin malbecek, a német rizlingek, Görögország és Dél-Afrika két-két Best in Show-t érdemelt.

Stellenbosch, Dél-afrikai Köztársaság

A legjobbak közé még egy osztrák muskotály, egy chilei vörösbor, egy szerb Grašac, egy angol pezsgő, valamint oregoni és új-zélandi Pinot Noir került be.

Magyarországról három tokaji bor, egy édes szamorodni és két száraz furmint kapott platina érmet és 97 pontot: a 2020-as Oremus Mandolás Tokaji Furmint, a Tokaj-Hétszőlő Selection 2011 és a 2019-es Gizella Szamorodni. Tizenegy bor kapott aranyérmet, ezüstéremből ötvennégyet, bronzból pedig 78-at hoztak el magyar bortermelők.

A klasszikus szőlővidékek mellett érdemes felfedezni a feltörekvő borrégiókat is, itt három olyan országot mutatunk, ahol ígéretes borok készülnek, de azokat csak mostanában kezdik felfedezni maguknak a legkifinomultabb borkedvelők.

(Forrás: CNN, Decanter, képek: Getty Images)

magyar bor | száraz | édes | borverseny | bor | szamorodni

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom