Négy magyar városban is egészségtelen a levegő

A fűtési szezon hatására érezhetően megnőtt a légszennyezettség, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint jelenleg több településen is kifogásolható a levegő minősége.

A mérőállomással megfigyelt települések közül Kazincbarcikán, Putnokon, Sajószentpéteren és Várpalotán számít egészségtelennek a levegő,

továbbá kilenc településen (Budapest, Sopron, Esztergom, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Tököl és Vác) a kisméretű aeroszol-részecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja miatt kifogásolt a levegő minősége, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába. A levegőhigiénés interaktív térképet itt tekintheted meg.

Miskolc levegőminősége is kifogásolt

A szakértők azt ajánlják, hogy az érintett településeken az említettek, különösen a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban, továbbá fokozottan kérik a lakosokat, hogy ne szennyezzék a környezetet, és mellőzzék a helytelen fűtési módokat, valamint a zöldhulladék égetését. Az NNK továbbá javasolja, hogy amennyiben növekszik a légszennyezettség, ne este és hajnalban, hanem inkább kora délután, 12 és 15 óra körül szellőztessünk, és ha tehetjük, inkább csak ebben az időszakban mozduljunk ki.

Budapesten egyelőre nincs nagy baj, de ez még változhat

Budapesten nincs szmoghelyzetet, de amennyiben a fővárosi levegőben a kisméretű aeroszol-részecske napi átlagkoncentrációja tartósan meghaladja a kritikus szintet, szmogriadót rendelhetnek el, amely akár részleges forgalomkorlátozással is járhat.

Ez is érdekelhet:

Mintegy ötven év után megnyitották Varószia kapuit a civilek előtt

Varószia a hatvanas-hetvenes években egy valóságos üdülőparadicsom volt, ahová visszatérő vendég volt Richard Burton, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor is.

(Forrás: NNK)

Nyíregyháza | vác | kazincbarcika | Tököl | debrecen

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom