Kiderült, hová utaznak és mennyiért nyaralnak a magyarok az idén

Nőtt az utazást tervezők száma egy reprezentatív felmérés szerint.

Az Aldi Utazás szerint az utazók mintegy hatvan százaléka belföldön vakációzik, és csak harminc százaléka megy külföldre, tíz százalék pedig még nem döntött. Háztartásonként átlagosan 338 ezer forintot szánnak erre a célra.

A legtöbben autóval utaznak a környező országokba, jellemzően négy-hét napra, olcsó szállásokat keresve, de az exkluzív hajós utak iránt is nő a kereslet.

Míg 2022 nyarán a gazdaságilag aktív korúak ötvenkét százaléka vett tervbe valamilyen belföldi pihenést, idén már ötvenhét százalék, a külföldi üdülést tervezők aránya pedig a 2022-es 23 százalékról 29 százalékra nőtt.

A legkedveltebb úti cél továbbra is Horvátország, amit Ausztria, majd Olaszország követ.

A belföldi nyaralások hossza a megkérdezettek mintegy kétharmadánál néhány napos, egyhetes vagy ennél hosszabb belföldi pihenést harmincegy százalékuk tervez.  Az országhatáron kívülre utazók jellemzően negyvennyolc százalékban egy hetet töltenek külföldön. A legnagyobb arányban az egyhetes külföldi nyaralást tervezők száma nőtt: tíz százalékról tizenöt százalékra.

Mind belföldre, mind külföldre a magukat jómódúaknak tartók és a gyermektelen párok utaznak legnagyobb arányban.

A 2023-ban utazást nem tervezők aránya a harmincöt évnél fiatalabbak, a nem jómódúak és az egyedül élők között a legmagasabb. A jómódúak átlagosan 473 ezer forintot fordítanak utazásra, az aktív korúak fejenként átlagosan 126 ezer forintot szánnak rá.

Ha idén nyáron külföldre utazol, nem árt tudnod ezt az egyszerű szabályt, ha pedig elkerülnéd a tömeget, ezekbe a városokba inkább ne menj.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

magyarok | 2023 | nyaralás | felmérés | statisztika

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom