Close
Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt!

Magyarországról is látni lehetett a sarki fényt!

Szerda este fél 11 körül tűnt fel az Időkép webkameráin a csodálatos égi jelenség, és lehet, hogy lesz még benne részünk.

Augusztus 17-én, 22 óra 30 perc környékén a dobai és a Prédikálószéken elhelyezett éjjellátó kamerákon vöröses villanásokként tűnt fel az aurora borealis. A ritka jelenség egy geomágneses viharnak köszönhető, mely egy augusztus 14-ei sorozatos napkorona kilőködés által jött létre és a napokban érte el a Földet.

A töltött részecskék a Földet elérve összeütköznek a magnetoszférában található magaslégköri molekulákkal, kölcsönhatásba lépnek, és változó színek formájában bevilágítják az északi égboltot.

A NOAA előrejelzése alapján a geomágneses vihar a legerősebb, G3-as szintű fázisát csütörtök hajnalban érte el, de csütörtökről péntekre virradóan is G2-es vihart prognosztizálnak. Az ilyen viharok technológiai hatása csekély, de kisebb problémákat tudnak okozni rádiókban, műholdakban, elektromos hálózatokban és a GPS-ben. Nagyobb bajok leginkább négyes erősség felett adódhatnak.

A viharok pozitív hatása viszont, hogy a délebbi szélességeken is láthatóvá teszik a sarki fény színes nyalábjait ehhez persze a vihar szerencsés időzítésén kívül tiszta égbolt és fényszennyezés mentes kilátás is szükséges. Legutóbb márciusban volt példa ilyesmire.

Ha messzebbre is elmennél a sarki fényért, akkor erre a vonatra érdemes felszállnod, vagy ezt az Airbnb-t lefoglalnod.

(Forrás: Időkép, képek: Unsplash)

északi fény | magyarország | sarki fény | aurora borealis

FOLYTASD EZZEL

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Bárki megszállhat III. Károly király erdélyi házában

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram