Close
Már megint valami furcsaság történt a hírhedt 36 millió forintos banánnal

Már megint valami furcsaság történt a hírhedt 36 millió forintos banánnal

Az ellentmondásos műalkotás élete egy névtelen adományozó jóvoltából változik meg.

Tavaly decemberben nagy port kavart, amikor valaki 120 ezer dollárt (közel 36 millió forintot) fizetett egy ragasztószalaggal falra rögzített banánért a patinás művészeti vásár, az Art Basel Miami aukcióján.

Az abszolút kortárs műalkotás az olasz Maurizio Cattelan szobrászművész munkája, aki boltban vásárolt banánból és ragasztószalagból készítette a Komédiás című művét. Később kiderült, hogy az alkotást egy francia nő vásárolta meg, és még két ugyanilyet kreált a művész. A mű sorsa aztán váratlan fordulatot vett,

egy New York-i performance-művész, David Datuna odalépett a Emmanuel Perrotin Galéria külső falára rögzített banánhoz, levette a helyéről, és befalta.

“Az egyik művész megeszi egy másik művész munkáját” – mondta később a New York Post-nak. Datuna el is nevezte a performanszát: Az éhes művész.

Az alkotás rengeteg embert – legyen az művész, vagy teljesen amatőr – ihletett meg, akik sorra reprodukálták a falra ragasztott banánt és osztották meg saját verziójukat a közösségi médiában. Egyesek szerint a konnyű reprodukálhatóság egyértelmű bizonyíték volt a művészeti érték hiányára, míg mások úgy vélték, Cattelan csak kihasználta a konceptuális művészet ironikus humorát és örömét.

A napokban ismét hallatott magáról a Komédiás, merthogy három eladott darabjának egyike egy névtelen adományozónak köszönhetően új otthonra lelt a New York-i Guggenheim múzeumban,

de a banán és a ragasztószalag nélkül.

Ebből kikövetkeztethető, hogy a reprodukálás jogait kapta meg az intézmény. A hitelességi tanúsítványhoz egy tizennégy oldalas használati utasítás jár, amiből többek között az is kiderül, hogy a banánt 175 cm-es magasságban kell rögzíteni a falon, a gyümölcs pedig hét-tíz naponta cserélendő.

A Guggenheim egyelőre nem tervezi a Komédiás kiállítását.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: hyperallergic.com, fotók: Getty Images, Pixabay)

Komédiás | ragasztott | banán | new york | falra

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram