Close
Már megint valami furcsaság történt a hírhedt 36 millió forintos banánnal

Már megint valami furcsaság történt a hírhedt 36 millió forintos banánnal

Az ellentmondásos műalkotás élete egy névtelen adományozó jóvoltából változik meg.

Tavaly decemberben nagy port kavart, amikor valaki 120 ezer dollárt (közel 36 millió forintot) fizetett egy ragasztószalaggal falra rögzített banánért a patinás művészeti vásár, az Art Basel Miami aukcióján.

Az abszolút kortárs műalkotás az olasz Maurizio Cattelan szobrászművész munkája, aki boltban vásárolt banánból és ragasztószalagból készítette a Komédiás című művét. Később kiderült, hogy az alkotást egy francia nő vásárolta meg, és még két ugyanilyet kreált a művész. A mű sorsa aztán váratlan fordulatot vett,

egy New York-i performance-művész, David Datuna odalépett a Emmanuel Perrotin Galéria külső falára rögzített banánhoz, levette a helyéről, és befalta.

“Az egyik művész megeszi egy másik művész munkáját” – mondta később a New York Post-nak. Datuna el is nevezte a performanszát: Az éhes művész.

Az alkotás rengeteg embert – legyen az művész, vagy teljesen amatőr – ihletett meg, akik sorra reprodukálták a falra ragasztott banánt és osztották meg saját verziójukat a közösségi médiában. Egyesek szerint a konnyű reprodukálhatóság egyértelmű bizonyíték volt a művészeti érték hiányára, míg mások úgy vélték, Cattelan csak kihasználta a konceptuális művészet ironikus humorát és örömét.

A napokban ismét hallatott magáról a Komédiás, merthogy három eladott darabjának egyike egy névtelen adományozónak köszönhetően új otthonra lelt a New York-i Guggenheim múzeumban,

de a banán és a ragasztószalag nélkül.

Ebből kikövetkeztethető, hogy a reprodukálás jogait kapta meg az intézmény. A hitelességi tanúsítványhoz egy tizennégy oldalas használati utasítás jár, amiből többek között az is kiderül, hogy a banánt 175 cm-es magasságban kell rögzíteni a falon, a gyümölcs pedig hét-tíz naponta cserélendő.

A Guggenheim egyelőre nem tervezi a Komédiás kiállítását.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: hyperallergic.com, fotók: Getty Images, Pixabay)

banán | maurizio cattelan | new york | múzeum | ragasztott

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom