Close
Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Eddig majdnem öt óránkba került, ha vonattal akartuk megtenni a Casablanca és Tanger, azaz Marokkó két fontos gazdasági központja közötti utat, mostantól azonban csak két óra tíz percet vesz el az életünkből ugyanez a vonatos trip – köszönhetően az új szuperszerelvénynek. 

Marokkó Franciaországtól vásárolta a nagysebességű Euroduplex vonatokat, melyek szinte megegyeznek a gallföldön közlekedő TGV-Duplexekkel.

A marokkói változat tagjai 320 km/h sebességgel száguldanak, egyelőre csak az ország nyugati partjánál található Casablanca és a Gibraltári-szorosnál fekvő Tanger között. A tervek szerint az óránként induló vonatok közel hatmillió utast szállítanak az első három évben.

A jelenlegi állomány tizennégy szerelvényből áll, melyek egyenként 533 ember kényelmes és gyors utazását teszik lehetővé. Az állami vezetők azt remélik az LGV-projekttől, hogy egyrészt vonzani fogja a külföldieket, ugyanakkor a marokkóiak is rendszeresen használják majd – utóbbiaknak jó hír, hogy az eddigi tizennégy és huszonhét dollár közti jegyek maximum harminc százalékkal drágulnak.

Eredetileg 2015-ben nyitották volna meg ezt a vonalat, de különböző problémák miatt éveket csúszott az átadás, a tesztelés is csak tavaly februárban kezdődött.

Az addig érvényben lévő afrikai vasúti sebességi rekordot azért idén május 4-én sikerült megdönteni vele: 357 km/h sebességet elérve került bele a történelemkönyvekbe.

A teljes vonalat Rabatban található forgalomirányító központból vezérlik, az út során a szerelvény áthalad egy háromezer-ötszáz és egy hétszáz méteres völgyhídon is.

(Fotó: Unsplash, Getty Images, CNN, yabiladi.com)

Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom