Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Eddig majdnem öt óránkba került, ha vonattal akartuk megtenni a Casablanca és Tanger, azaz Marokkó két fontos gazdasági központja közötti utat, mostantól azonban csak két óra tíz percet vesz el az életünkből ugyanez a vonatos trip – köszönhetően az új szuperszerelvénynek. 

Marokkó Franciaországtól vásárolta a nagysebességű Euroduplex vonatokat, melyek szinte megegyeznek a gallföldön közlekedő TGV-Duplexekkel.

A marokkói változat tagjai 320 km/h sebességgel száguldanak, egyelőre csak az ország nyugati partjánál található Casablanca és a Gibraltári-szorosnál fekvő Tanger között. A tervek szerint az óránként induló vonatok közel hatmillió utast szállítanak az első három évben.

A jelenlegi állomány tizennégy szerelvényből áll, melyek egyenként 533 ember kényelmes és gyors utazását teszik lehetővé. Az állami vezetők azt remélik az LGV-projekttől, hogy egyrészt vonzani fogja a külföldieket, ugyanakkor a marokkóiak is rendszeresen használják majd – utóbbiaknak jó hír, hogy az eddigi tizennégy és huszonhét dollár közti jegyek maximum harminc százalékkal drágulnak.

Eredetileg 2015-ben nyitották volna meg ezt a vonalat, de különböző problémák miatt éveket csúszott az átadás, a tesztelés is csak tavaly februárban kezdődött.

Az addig érvényben lévő afrikai vasúti sebességi rekordot azért idén május 4-én sikerült megdönteni vele: 357 km/h sebességet elérve került bele a történelemkönyvekbe.

A teljes vonalat Rabatban található forgalomirányító központból vezérlik, az út során a szerelvény áthalad egy háromezer-ötszáz és egy hétszáz méteres völgyhídon is.

(Fotó: Unsplash, Getty Images, CNN, yabiladi.com)

casablanca | gyorsvonat | tanger | LGV | trip

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom