Close
Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Eddig majdnem öt óránkba került, ha vonattal akartuk megtenni a Casablanca és Tanger, azaz Marokkó két fontos gazdasági központja közötti utat, mostantól azonban csak két óra tíz percet vesz el az életünkből ugyanez a vonatos trip – köszönhetően az új szuperszerelvénynek. 

Marokkó Franciaországtól vásárolta a nagysebességű Euroduplex vonatokat, melyek szinte megegyeznek a gallföldön közlekedő TGV-Duplexekkel.

A marokkói változat tagjai 320 km/h sebességgel száguldanak, egyelőre csak az ország nyugati partjánál található Casablanca és a Gibraltári-szorosnál fekvő Tanger között. A tervek szerint az óránként induló vonatok közel hatmillió utast szállítanak az első három évben.

A jelenlegi állomány tizennégy szerelvényből áll, melyek egyenként 533 ember kényelmes és gyors utazását teszik lehetővé. Az állami vezetők azt remélik az LGV-projekttől, hogy egyrészt vonzani fogja a külföldieket, ugyanakkor a marokkóiak is rendszeresen használják majd – utóbbiaknak jó hír, hogy az eddigi tizennégy és huszonhét dollár közti jegyek maximum harminc százalékkal drágulnak.

Eredetileg 2015-ben nyitották volna meg ezt a vonalat, de különböző problémák miatt éveket csúszott az átadás, a tesztelés is csak tavaly februárban kezdődött.

Az addig érvényben lévő afrikai vasúti sebességi rekordot azért idén május 4-én sikerült megdönteni vele: 357 km/h sebességet elérve került bele a történelemkönyvekbe.

A teljes vonalat Rabatban található forgalomirányító központból vezérlik, az út során a szerelvény áthalad egy háromezer-ötszáz és egy hétszáz méteres völgyhídon is.

(Fotó: Unsplash, Getty Images, CNN, yabiladi.com)

nagysebességű | LGV | gyorsvonat | marokkó | vonat

FOLYTASD EZZEL

Öt elvarázsolt sziget Európában, ahol a főszezonban is nyugalmat találunk

Ide kell utaznod, ha a világ jelenlegi legboldogabb városát szeretnéd látni

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom