Close
Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Afrika leggyorsabb vonatára Marokkóban lehet jegyet váltani

Eddig majdnem öt óránkba került, ha vonattal akartuk megtenni a Casablanca és Tanger, azaz Marokkó két fontos gazdasági központja közötti utat, mostantól azonban csak két óra tíz percet vesz el az életünkből ugyanez a vonatos trip – köszönhetően az új szuperszerelvénynek. 

Marokkó Franciaországtól vásárolta a nagysebességű Euroduplex vonatokat, melyek szinte megegyeznek a gallföldön közlekedő TGV-Duplexekkel.

A marokkói változat tagjai 320 km/h sebességgel száguldanak, egyelőre csak az ország nyugati partjánál található Casablanca és a Gibraltári-szorosnál fekvő Tanger között. A tervek szerint az óránként induló vonatok közel hatmillió utast szállítanak az első három évben.

A jelenlegi állomány tizennégy szerelvényből áll, melyek egyenként 533 ember kényelmes és gyors utazását teszik lehetővé. Az állami vezetők azt remélik az LGV-projekttől, hogy egyrészt vonzani fogja a külföldieket, ugyanakkor a marokkóiak is rendszeresen használják majd – utóbbiaknak jó hír, hogy az eddigi tizennégy és huszonhét dollár közti jegyek maximum harminc százalékkal drágulnak.

Eredetileg 2015-ben nyitották volna meg ezt a vonalat, de különböző problémák miatt éveket csúszott az átadás, a tesztelés is csak tavaly februárban kezdődött.

Az addig érvényben lévő afrikai vasúti sebességi rekordot azért idén május 4-én sikerült megdönteni vele: 357 km/h sebességet elérve került bele a történelemkönyvekbe.

A teljes vonalat Rabatban található forgalomirányító központból vezérlik, az út során a szerelvény áthalad egy háromezer-ötszáz és egy hétszáz méteres völgyhídon is.

(Fotó: Unsplash, Getty Images, CNN, yabiladi.com)

trip | marokkó | LGV | tanger | vonat

FOLYTASD EZZEL

Hamarosan megszűnik a vonatközlekedés Ausztriába

Csodálatos fűszerillat lengi körül a világ legnagyobb mézecskalácsvárosát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram