A turisták segítségét kéri az erdőtüzek okozta pusztításból éledező csodás sziget

Sok helyi lakos nem ért egyet.

A Maui szigetét majdnem elpusztító katasztrofális erdőtüzek után a hawaii politikusok és tisztviselők arra buzdítják a turistákat, hogy térjenek vissza a szigetre – bizonyos területeket leszámítva.

Nyugat-Maui – ahol az erdőtüzek a legnagyobb károkat okozták – továbbra is kerülendő. A sziget többi része azonban nyitva áll és nyitva is kell maradnia, hogy segítse a gazdaság fellendülését és Maui általános jólétét.

– Nyugat-Mauira jelenleg senki sem utazhat, majd jelezzük, ha ismét lehetséges lesz. Csak a visszatérő lakosok és az engedéllyel rendelkező munkások jöhetnek most ide. Maui egyéb területei és Hawaii többi része is biztonságos. Ha ide utaznak, azzal támogatják a helyi gazdaságot, és segítenek felgyorsítani a felépülést – nyilatkozta Josh Green kormányzó.

A Hawaii Turisztikai Hatóság egyetért a kormányzóval. A látogatóknak ellenben tartózkodniuk kell a Nyugat-Mauira való utazástól, beleértve Lahainát, Nāpilit, Kāʻanapalit és Kapaluát, vagyis a néhány héttel ezelőtt érintett helyeket.

A lakosság egy része mégis bizonytalan. Míg egyesek támogatják Green kormányzó turisztikai törekvéseit, mondván Maui gazdasága nagyrészt az idegenforgalomtól függ (a megye bevételeinek hetven százalékát a turizmus adja), addig mások úgy vélik,

a turisták beáramlása most nemcsak érzéketlen lenne a közelmúltbeli tragédia által érintett területekkel és emberekkel szemben, de negatívan befolyásolná és tovább csökkentené a helyi erőforrásokat az újjáépítéshez.

– Egyrészt a Maui-szerte működő vállalkozások hagyományosan a turistáktól érkező bevételektől függenek, nélkülük nehezen tudnak majd talpon maradni – mondta Kaniela Ing, a Green New Deal Network igazgatója. – Másrészt még mindig több ezer túlélő alszik kiságyakon, sátrakban, tornatermek padlóján, vagy olyan családok otthonában, akik még a saját gyermekeik ellátását is alig engedhetik meg maguknak. Szükségünk van a szállodai szobákra, hogy el tudjuk őket helyezni.

Egyes kisvállalkozók nyitottak arra, hogy a turizmus – mértékkel ugyan –, de visszatérjen a szigetre, mások viszont ellenzik ezt a lépést. A többség középen áll, és elfogadja, amennyiben felelősségteljesen történik mindez, azaz nem lesz mondjuk Disneyland a szigetből.

Pár héttel ezelőtt, amikor az erdőtűz a legnagyobb veszélyt jelentette, több helyi lakos nyilvánosan és a közösségi médiában aktívan tett ellene, hogy az emberek Hawaiira látogassanak, mert a jelenlétük kimerítheti Maui vízkészletét és erőforrásait. Akkoriban még Jason Momoa, a Hawaii-szigeteken született színész is megszólalt az ügyben, és az Instagramon biztatta a turistákat, hogy inkább gondolják át utazási terveiket.

 

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

turizmus | visszatérés | hawaii | erdőtűz | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom