Close
Megérkezett az építészettel mixelt popkultúra

Megérkezett az építészettel mixelt popkultúra

Koolhaas könyveket írt és épületeket tervezett, mostanában pedig pólókon bukkan fel, egy elektronikus zenét játszó duó pedig hangmintának használta az egyik interjúját.  

Rem Koolhaast magunk neveztük a 21. század leginnovatívabb építészének, egyebek mellett mert olyan világhírű építészekre hatott, mint Zaha Hadid és Bjarke Ingels.

Az OMA építésziroda feje ugyanúgy nem csak egy építész, ahogy Steve Jobs sem csak valaki, aki újra feltalálta a telefont. Koolhaas több könyv szerzője, gondolkodó, próféta, amellett, hogy olyan épületeket tervezett, mint a Seattle-i Közkönyvtár vagy a szingapúri Interlace.

És most már popsztár is, vagy legalábbis jó úton van efelé.

Kezdésnek a francia Modern Man brand készített egy retrós pólót, rajta Virgil Abloh divattervezővel, Zaha Hadiddal és Koolhaasszal.

Colin Torvino, az MM alapítója bevallottan a rocksztárokhoz hasonló legendává akarta varázsolni a trió tagjait. Torvino már akkor megjegyezte, hogy „az építészekre egyre több a popkulturális utalás”. Nem mellesleg Abloh is építészetet tanult, mielőtt megalapította az Off White brandet.

Koolhaas-pólókkal egyébként is tele van a net, elvégre az épületei látványosak, a mondásai csípősek – nem véletlenül kötött ki ez is egy pólón:

Ha már úgyis gondolkozni fogsz, talán nagyban is gondolkozhatsz.

De Koolhaas története nem állt meg a pólóknál, a Tempers nevű New York-i duó bevásárlóközpont-tematikájú konceptalbumot készített, amelyen a holland mérnök is szerepel, hangminták formájában.

Az album címét Koolhaas 2001-es, az áruházak és az építészet viszonyát boncolgató dolgozata ihlette: Junkspace. Minden szám a mall-tematika más-más aspektusáról szól, olyan dalcímekkel, mint Fake Palm Tree (Műpálma) meg Escalator (Mozgólépcső). Koolaas a hangmintában beszél a fogyasztói kultúráról, és arról, hogyan vásárolnak az emberek, Jasmine Golestaneh énekesnőt pedig a saját gyerekkori tapasztalataira emlékeztették Koolhaas okfejtései a „pszichológiailag manipulált közterekről”.

Úgy néz ki, tényleg lehetnek popsztárok az építészekből, az építészet viszont nem csak megfagyott zene lehet.

Ez is érdekelhet:

zene | oma | tempers | rem koolhaas | off white

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram