Ebédre, csak egy desszertre és kávéra, ráérős vacsorákra invitál Ida, Budapest első békebeli osztrák-magyar bisztrója, aktuális soft opening időszakában és azon túl is.
“Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő” - tartja a mondás. Ybl Miklósnak, a 19. század kiemelkedő mesterének, ha úgy tetszik sztárépítészének háttérországa neje, a grazi születésű nevelőnő, Lafite Franciska-Ida volt. Békebeli osztrák-magyar bisztró nyitott Ida nevével az egyik legismertebb Ybl-örökség, a Várkert Bazár utcafrontján. Az étterem egyúttal híd is az osztrák főváros és Budapest között. Kínálata klasszikus, ízvilága szívhez szól, Ida egyszerre áraszt eleganciát és oldottságot. Az étterem tulajdonosa Pintér Máté, az operatív feladatokért Andrusch Dániel felel, a konyha Jantner Tibor felségterülete, a gyönyörű belső tér pedig Hitka András tervezői munkáját dícséri.
A Monarchia gasztronómiájának legszebb arcát és legkellemesebb emlékeit kívánja bemutatni Jantner Tibor, az Ida konyhafőnöke, aki hazai és külföldi tapasztalatai között legutóbb például a Michelin-ajánlott turai Botaniq Kastélyban töltötte be a head chef pozícióját.
“Azért is nehéz az út, amelyet járunk, mert a magyar vendégek közül mindenkinek van legalább egy olyan élménye, mint az anyuka, nagymama főztje, amihez sokszor nincsen fogható, csak más vagy esetleg rosszabb. Nekem az a célom, hogy élményben ugyanazt hozza, technikában és ízben pedig nyilván még többet adjon az Ida kínálata. De ugyanolyan örömmel főzzük a laskából készülő krumplis tésztát, mint a borjúbécsit, a bélszínt Budapest-módra vagy a madártejet” - mondta Jantner Tibor.
Grandiózus a belső tér, amihez hozzájárul az óriási belmagasság és a kupolás boltozat is, de nem volt egyszerű dolga Hitka Andrásnak, hiszen amellett, hogy megbecsüléssel kellett Ybl épületében terveznie, frissességet és mai légkört kellett teremteni:
„A tér formavilága és architektúrája óriási támaszom volt, megtiszteltetés volt hozzányúlni, hozzátenni. Andrusch Danival mottóként azt fogalmaztuk meg, hogy olyannak kell lennie Idának, mintha mindig is itt lett volna. Hogy a vendég azt érezze, egy sok generációs vendéglátós család legfiatalabb tagjai vették át éppen a família vállalkozását. Rejtetten modern, de mégis klasszikus bútorzatot kapott az étterem, szívünknek kedves apróságokkal, mint például a mentett falikarok. És ne feledkezzünk meg a teraszról, ahonnan elég pazar a panoráma és arra is alkalmas, hogy szinte franciásan kifelé fordulva vizsgáljuk a várost.”
(Fotók: Ida bisztró)
monarchia | jantner tibor | tafelspitz | étterem | budapesti étterem
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!