A méhek évitizedek óta nem élvezték annyira a nyarat, mint most fogják

Kutatók szerint sosem látott, igazán boldog nyaruk lehet Európa méheinek: már most, a tavasz beköszöntével sokkal vadabb képet mutatnak a rétek, a városok járdaszegélyei. A koronavírus miatt az otthonaikban maradó emberek nem vegzálják az elvadultabb hajtásokat, és sokkal több a vadvirág, a hivatalosan gyomnak minősülő útszéli növény is, amit mi, emberek egy szemvillanás alatt lenyírunk, ám a méheknek fontos állomások ezek a burjánzó virágok is. 

Felesleges bedőlni azoknak az internetes álhíreknek, amikor delfineket gondolnak a velencei csatornákba, netán a Times Square környékére pozicionálnak hiúzokat. Ez csak az élénk fantázia szüleménye. Ellenben már most mérhetővé és megfigyelhetővé váltak olyan események, amelyek valódiak, és ugyan apróságnak tűnnek, de befolyásolhatják a bolygó mindennapjait.

Amíg mi próbálunk a lehető legkevesebb időt a házon és a kerten kívül tartózkodni, addig a flóra és a fauna kezd visszatérni olyan állapotához, amit már hosszú évek óta nem tapasztalhattunk meg.

A Bükki Nemzeti Park például hivatalosan is megerősítette, hogy medvebocsokat észleltek az erdőkben, ami persze közel sem biztos, hogy az emberek ritkább jelenlétének vagy a légszennyezettség csökkenésének hozadéka... lehet véletlen is. Érdemes viszont visszamenni az apróbb állatokhoz, növényekhez, amilyenek a méhek és a vadvirágok.

Az Independent egy brit vezető természetvédelmi szervezetet kérdezett a koronavírussal kapcsolatos hatásokról. Elsőként azt említették, hogy elmaradt az önkormányzatok utcakép-rehabilitációs tevékenysége. Az Egyesült Királyság növényvilágának majdnem a fele úgynevezett útszéli növényekből, vadvirágokból áll, és a folyamatos karbantartás, nyírás és irtások is tizedelték az állományt.

Most harangvirágok, réti margaréták, mécsvirágok, loncfélék virágoznak érintetlenül, és ezek több esélyt adnak a méheknek a beporzásra.

Mi több, a pillangóknak, madaraknak és denevéreknek is kedvezőbb életkörülményeket biztosítanak. Nekünk, embereknek pedig lehet, hogy szerencsésebb lenne elfogadni, hogy kár folyamatosan rendet tartani magunk körül, hiszen sokkal hasznosabb a természetes káosz, mint a rendezett, steril környezet.

Vigyázzuk, óvjuk a természetet és figyeljünk a méhekre, pillangókra is!

Ez is érdekelhet:

Méhekkel hekkelték meg a holland város buszmegállóit

A holland Utrecht városában 316 darab buszmegálló tetején létesítettek "méhmegállót", vagyis telepítették élő növényeket az eddig üresen álló tetőkre.

(Fotók: Unsplash)

erdő | vadvirág | koronajárvány | természetvédelem | koronavírus-járvány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom