Close
A belső megfog, megtart, megőrjít – Mercedes-Benz E 400 4Matic Coupé-teszt

A belső megfog, megtart, megőrjít – Mercedes-Benz E 400 4Matic Coupé-teszt

A kívül szép, belül gyönyörű nőben is tökéletes párosítás. Autóban is, ahogy azt a Mercedes-Benz E 400 4matic Coupé remekül konfigurált változatában tapasztalhattuk.

Egy fekete kupé. A kupé – mérsékelten praktikus volta és lejtő tetőíve miatt – alapvetően drágább és elegánsabb-sportosabb egy átlagos négy- vagy ötajtós karosszériaformánál, de azért ma már nem fordulunk utána egy kocsinak csak azért, mert kupé. Azért meg végképp nem, mert fekete.

Mercedes-Benz E osztály Coupé. A márka közepes kupéja, az űberkorszerű E osztályra épül, ami remek alap, akár részleges önvezetésre is képes, nekünk elég indexelni, hogy előzzön, ha megfelelőek a körülmények, elintéz mindent helyettünk.

E 400 4Matic Coupé. Jelenleg ez a csúcsváltozat: háromliteres, 333 lóerős, V6-os turbós benzinmotor, 5,3 másodperces gyorsulás, 250-es végsebesség.

Ez mind nem érdekes.

A tesztautó, ez a fekete kupé a háromliteres csúcsmotorjával ugyanis olyan belsőt kapott, hogy percekig nehezebben vette a levegőt, aki megpillantotta.

Egyszerre idézi a hatvanas évek luxus-Mercedeseit, napjaink jachtjait, és valami olyan világot, amiben nagyon szeretnénk élni.

Szépek a Mercedes-műszerfalak, az AMG GT C Roadsterben is szerettük, ez a sötétkék-krémszínű a fának látszó és fából készült világos faborítással viszont más dimenzió.

Ha felocsúdunk, jönnek a kérdések. A Mercedeseknél korábban egyáltalán nem volt ritka a színes beltér – kék vagy akár zöld belsős régi S osztályokkal tele vannak a használtautó-oldalak –, most pedig már az is bátorság, ha nem fekete, hanem például drapp a kárpit és a szőnyeg. Szóval a kérdések: hová tűntek a színek? Hová tűntek – az ilyen szempontból – bátrabb vásárlók? Ha ez a tesztautó végre ilyen mesés belül, miért ilyen átlagos, fekete kívül?

Koszolódik a világos kormány? Összefogja a farmer a világos ülést? Igen, lehet. A Comói-tó felé autózva pedig bogarak pöttyözhetik össze a szélvédőt, amíg pedig nézzük a tengerparton a naplementét, poros lehet a karosszéria. Akkor inkább sétáljunk el a másik utcában lévő boltba, aztán óvatosan menjünk haza és zárkózzunk be.

Aki viszont többet akar az élettől, nézzen körül, és emlékezzen a látottakra, amikor autót vesz!

Azért néhány szót megérdemel a kocsi egésze is, bármilyen gyönyörű interiőrt kapott, huszonhat millió forint kicsit sok lenne kizárólag a dizájnért. A prémiumérzés nyilvánvaló, legalábbis az első üléseken, ahová kar nyújtja előre a biztonsági övet, mögöttük utazva viszont egy Budapest–Bécs úton legfeljebb Budaörsig tart az álmélkodás, aztán egyre zavaróbb, hogy hátul csak ülés van, hely nem nagyon. Arra ott a limuzin és a kombi E, a kupé nem erről szól.

A 220d jelű kétliteres dízel elviszi az autót. A 400-as jelű viszont elrepíti, persze nem olyan redneck módon, mint a Mustang, nem is úgy, mint egy sportkocsi, hanem magabiztos dinamikával, az összkerékhajtás biztonságával, a kilencfokozatú automata váltó tökéletes közreműködésével, és finom hanggal.

Post from RICOH THETA. – Spherical Image – RICOH THETA

A fotózás előtt egy önkiszolgáló mosóban tettük tisztába az autót, akkor tűnt fel igazán, hogy a karosszéria is izgalmas, nem csak, ami benne van: szépek a domborítások, a hátsó lámpa mintája, a részletek, a magas övvonal miatt viszont még a huszas kerék is kicsit aprónak tűnik, pedig a magyar utakhoz már az is túlzás.

A nagy német hármas másik két tagja, az Audi és a BMW sem kínál hasonló méretű kupét, elvileg tarolhat a Mercedes ebben a jól meghatározható, de nem túl széles vásárlói réteget célzó kategóriában. Csak legyenek elég bátrak a konfigurálásnál!

(Fotók: Tóth István)

autóteszt | nagy sztori | mercedes benz e coupé | mercedes-benz e osztály | mercedes benz e

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram