Kilenc mesebeli walesi kastély, ahol megérint minket a középkor

Wales-t a kastélyok földjének és a világ kastélyközpontjának is nevezik.

Egykor nem kevesebb, mint hatszáz kastély állt ott, melyek közül ugyan sok eltűnt vagy romosan maradt, de így is marad rengeteg felfedeznivaló, ódon épület, amelyet vezetett túrán járhatunk be vagy akár ott is alhatunk benne. Lássunk egy kis ízelítőt!

Coch-kastély

A "Vörös" kastélyt valószínűleg a normannok építették a 11. század végén Cardiff védelmére, a város északi határán található Taff-szoros mellé. Az első kastély valószínűleg az 1314-es walesi lázadás során pusztult el, ennek helyére néhány évszázad múlva új, viktoriánus stílusú épületet húztak fel, melynek felújított belső tereit ma is megcsodálhatják a látogatók, akik a környező bükkerdőben is tehetnek egy sétát, ha a Taff-ösvényre lépnek.

Cardigan-kastély

Tíz évszázad történelmét ötvözi a jelennel ez a 11. századi kastély, amely a Teifi-folyó partján áll. A látogatók bejárhatják az eredeti kastély romjait és megszállhatnak egy újonnan felhúzott házban, a falakon belül, valamint hagyományos walesi ételeket kóstolhatnak a várfalban található étteremben, a Cegin 1176 Kitchenben. 1176 óta rendezik meg itt a National Eisteddfod elnevezésű zenei és költészeti fesztivált.

Caerphilly-kastély

A hatalmas, harminc hektáros területen található épület Wales legnagyobb, és Nagy-Britannia második legnagyobb kastélya a Windsori után.

A 13. században építtette egy normann nemes, Gilbert de Clare, hogy megvédje földjét Llewellyn Gruffudd walesi hercegtől. Ennek megfelelően a kastélyt koncentrikusan egymás köré épült falak vették körül, de kapuőrbódék, tornyok és labirintus is gondoskodott a biztonságról. A látványosságot vezetett túrákon is fel lehet fedezni.

Kidwelly-kastély

A délnyugat-walesi Gwendraeth-folyóra néző Kidwelly-kastélyt eredetileg a normannok építették a 12. század elején, később kőből újjáépítették, és ma is ebben a formájában látható. Egy legenda szerint a bátor Gwenllian hercegnő innen indult csatába a normannok ellen, ám ott elesett, és fej nélküli szelleme ma is kísért a kastélyban.

Az épület egyébként a Monty Python Gyalog galopp című filmjének első jelenetében is szerepel.

Roch-kastély

A pembrokeshire-i Roch-kastély a 12. század végén épült, és egy normann lovag, Adam de Rupe volt az első ismert lakója lakója, akinek neve franciául de la Roche volt innen ered a kastély neve is. Az évek során a kastélyt többször is felújították, 2013-ban pedig hat hálószobás luxusszállodaként nyílt meg újra. Eredeti szellem azonban érintetlen maradt, és a vendégek a de Rupe-ról, ap Gruffyddról és más történelmi személyekről elnevezett szobákban szállhatnak meg. A művészeti épület lenyűgöző kilátással és étkezővel rendelkezik, a recepciós csapat pedig segít a helyi programjaink összeállításában.

Chepstow-kastély

A kastély építését 1067-ben a normann William Fitz Osbern, Hódító Vilmos egyik közeli barátja kezdte el. Ez az egyik első, Walesben épült normann kastély, és

a legrégebbi megmaradt, a római kor utánról datálható kőerőd Nagy-Britanniában.

A Monmouthshire-ben, a Wye-folyó feletti mészkősziklán álló kastély jó állapotban maradt meg, és vezetett túrák során is megcsodálhatjuk belőle a környező vidékre nyíló, gyönyörű kilátást.

Harlech-kastély

I. Edward négy, a világörökség részét képező kastélyának egyike ez a Cardigan-öbölre néző épület, melynek falakon belüli falai Szent György-i Jakab (James of St. George) építészmester munkáját dicsérik. A látogatók függő gyaloghídon keresztül léphetne be a várba.

Llancaiach Fawr

Egy középkori építmény helyén épült Tudor-kastélyt helyreállítottak, és olyan "élményháznak" rendezték be, amely a 17. századi életet mutatja be.

Az alkalmazottak korhű jelmezeket viselnek, a vendégek pedig elmerülnek a kastély történetében,

megismerve a polgárháborúk idejének mindennapi életét.

Bodelwyddan-kastély

A Snowdonia közelében található kastélyba szobát is lehet foglalni, és a vendégeket modern felszereltség, gyógyfürdő és szórakozási lehetősége várják a szálloda romantikus környezetében.

Ha szeretnél egy saját angol kastélyt: eladó az a középkori angol kastély, amelyet Churchill felügyelt. Itt pedig az derül ki, melyek voltak az idén a magyarok kedvenc kastélyai.

(Forrás: Travel and Leisure, képek: Getty Images, Roch Castle/Facebook, Cardigan Castle/Facebook)

kastély | wales | középkor | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom