Close
Kilenc mesebeli walesi kastély, ahol megérint minket a középkor

Kilenc mesebeli walesi kastély, ahol megérint minket a középkor

Wales-t a kastélyok földjének és a világ kastélyközpontjának is nevezik.

Egykor nem kevesebb, mint hatszáz kastély állt ott, melyek közül ugyan sok eltűnt vagy romosan maradt, de így is marad rengeteg felfedeznivaló, ódon épület, amelyet vezetett túrán járhatunk be vagy akár ott is alhatunk benne. Lássunk egy kis ízelítőt!

Coch-kastély

A “Vörös” kastélyt valószínűleg a normannok építették a 11. század végén Cardiff védelmére, a város északi határán található Taff-szoros mellé. Az első kastély valószínűleg az 1314-es walesi lázadás során pusztult el, ennek helyére néhány évszázad múlva új, viktoriánus stílusú épületet húztak fel, melynek felújított belső tereit ma is megcsodálhatják a látogatók, akik a környező bükkerdőben is tehetnek egy sétát, ha a Taff-ösvényre lépnek.

Cardigan-kastély

Tíz évszázad történelmét ötvözi a jelennel ez a 11. századi kastély, amely a Teifi-folyó partján áll. A látogatók bejárhatják az eredeti kastély romjait és megszállhatnak egy újonnan felhúzott házban, a falakon belül, valamint hagyományos walesi ételeket kóstolhatnak a várfalban található étteremben, a Cegin 1176 Kitchenben. 1176 óta rendezik meg itt a National Eisteddfod elnevezésű zenei és költészeti fesztivált.

Caerphilly-kastély

A hatalmas, harminc hektáros területen található épület Wales legnagyobb, és Nagy-Britannia második legnagyobb kastélya a Windsori után.

A 13. században építtette egy normann nemes, Gilbert de Clare, hogy megvédje földjét Llewellyn Gruffudd walesi hercegtől. Ennek megfelelően a kastélyt koncentrikusan egymás köré épült falak vették körül, de kapuőrbódék, tornyok és labirintus is gondoskodott a biztonságról. A látványosságot vezetett túrákon is fel lehet fedezni.

Kidwelly-kastély

A délnyugat-walesi Gwendraeth-folyóra néző Kidwelly-kastélyt eredetileg a normannok építették a 12. század elején, később kőből újjáépítették, és ma is ebben a formájában látható. Egy legenda szerint a bátor Gwenllian hercegnő innen indult csatába a normannok ellen, ám ott elesett, és fej nélküli szelleme ma is kísért a kastélyban.

Az épület egyébként a Monty Python Gyalog galopp című filmjének első jelenetében is szerepel.

Roch-kastély

A pembrokeshire-i Roch-kastély a 12. század végén épült, és egy normann lovag, Adam de Rupe volt az első ismert lakója lakója, akinek neve franciául de la Roche volt innen ered a kastély neve is. Az évek során a kastélyt többször is felújították, 2013-ban pedig hat hálószobás luxusszállodaként nyílt meg újra. Eredeti szellem azonban érintetlen maradt, és a vendégek a de Rupe-ról, ap Gruffyddról és más történelmi személyekről elnevezett szobákban szállhatnak meg. A művészeti épület lenyűgöző kilátással és étkezővel rendelkezik, a recepciós csapat pedig segít a helyi programjaink összeállításában.

Chepstow-kastély

A kastély építését 1067-ben a normann William Fitz Osbern, Hódító Vilmos egyik közeli barátja kezdte el. Ez az egyik első, Walesben épült normann kastély, és

a legrégebbi megmaradt, a római kor utánról datálható kőerőd Nagy-Britanniában.

A Monmouthshire-ben, a Wye-folyó feletti mészkősziklán álló kastély jó állapotban maradt meg, és vezetett túrák során is megcsodálhatjuk belőle a környező vidékre nyíló, gyönyörű kilátást.

Harlech-kastély

I. Edward négy, a világörökség részét képező kastélyának egyike ez a Cardigan-öbölre néző épület, melynek falakon belüli falai Szent György-i Jakab (James of St. George) építészmester munkáját dicsérik. A látogatók függő gyaloghídon keresztül léphetne be a várba.

Llancaiach Fawr

Egy középkori építmény helyén épült Tudor-kastélyt helyreállítottak, és olyan “élményháznak” rendezték be, amely a 17. századi életet mutatja be.

Az alkalmazottak korhű jelmezeket viselnek, a vendégek pedig elmerülnek a kastély történetében,

megismerve a polgárháborúk idejének mindennapi életét.

Bodelwyddan-kastély

A Snowdonia közelében található kastélyba szobát is lehet foglalni, és a vendégeket modern felszereltség, gyógyfürdő és szórakozási lehetősége várják a szálloda romantikus környezetében.

Ha szeretnél egy saját angol kastélyt: eladó az a középkori angol kastély, amelyet Churchill felügyelt. Itt pedig az derül ki, melyek voltak az idén a magyarok kedvenc kastélyai.

(Forrás: Travel and Leisure, képek: Getty Images, Roch Castle/Facebook, Cardigan Castle/Facebook)

wales | nagy sztori | kastély | középkor

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram