Close
Lezárt állomásokra és titkos alagutakba pillanthatunk be a világ legrégebbi metrójában

Lezárt állomásokra és titkos alagutakba pillanthatunk be a világ legrégebbi metrójában

A londoni metró a világ első földalatti vasútja, melynek egyes részei 150 éves múltra pillantanak vissza.

A város alatt mintegy negyven lezárt állomás és számtalan titkos alagút rejtőzik, és most ezek közül hármat fedezhetünk fel a Londoni Közlekedési Múzeum jóvoltából, amely vezetett túrákat indít október 19-től a Shepherd’s Bush és a Euston, december 21. és 30. között pedig a Charing Cross állomásokra.

Az 1900. július 30-án nyílt Shepherd’s Bush a Central London Railway első végállomása és a 20. század eleji London legfontosabb csomópontja volt,

mely a város nyugati külvárosát és a belvárost kötötte össze, megkönnyítve az ingázóknak a munkabajárást. A túra során a látogatók bejárhatják az eredeti alagutakat, melyeknek falát viktoriánus üvegcsempék díszítik.

A Shepherd’s Bush állomás 1900-ban

A Melton és a Drummond Street sarkán álló Euston állomás fényes jövő elé néz, mint az új nagysebességű (HS2) vasút londoni végállomása. 1907-ben két különálló metróállomás nyílt itt a Charing Cross – Euston – Hampstead vasút (CCE&HR) első tizenhat állomásának részeként: a Euston és a  Hampstead, mely utóbbi ikonikus, de lebontásra váró épületét a híres metróépítész, Leslie Green tervezte. A túra során nemcsak a Euston lezárt alagútjait lehet bejárni, melyek több mint ötven éve őrzik a 20. század közepének reklámplakátjait, de a hampsteadi állomás titkai is feltárulnak.

A Hampstead 1907-ben

A Jubilee vonalon található Charing Cross eredetileg a Strand Stationt és a Trafalgar Square Stationt foglalta magában, és 1999-ben zárt be. Azóta főleg a filmekben találkozhatunk vele, szerepelt például a Skyfall-ban, a Thor: Sötét világban és a Megszállottak viadalában. A túrán a látogatók felfedezhetik a használaton kívüli és forgalom elől elzárt területeket a Trafalgar Square alatt, és teljesen más megvilágításban láthatják a föld alatti Londont. A múzeum oldalán egyébként virtuális túrákat is ajánlanak.

A Villiers Street 1963-ban, a Charing Cross állomás átjárójával

Ezzel az öt tippel tovább pezsdítheted a londoni kirándulásodat, ezt a tíz hibát viszont ne kövesd el, ha a brit fővárosban jársz.

(Forrás: Euronews, London Transport Museum, képek: Getty Images)

 

metró | alagút | london | túra

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram