Close
Ezt a tíz hibát nem szabad elkövetni Londonban

Ezt a tíz hibát nem szabad elkövetni Londonban

Bármelyik idegen városba először elutazni nem mindig egyszerű, és egy akkora metropoliszban, mint London, hamar rá lehet jönni, mennyi, de mennyi ki nem mondott szabály létezik, amivel minden vendégnek tisztában kell(ene) lennie. Segítünk elkerülni a turisztikai baklövéseket.

Ne adj borravalót!

Kényes ügy, nemzetenként eltérő szokás. Az Egyesült Királyságban nem igazán működik ez az intézmény.

A londoni éttermek többsége 12,5 százalékos felárat ír a számlára, tehát a vendégnek fölösleges azon agyalnia, többet csengessen-e ki a megadottnál.

Élelmiszerüzletekben, kávézókban vagy bárokban nem szabad kötelezőnek érezni a borravalót, a személyzet nem is számít rá.

Helyes és helytelen tolódás

A mozgólépcsők használatakor a londoniak “a bal oldalt járunk, jobb oldalt állunk” íratlan szabályát követik. A mozgólépcsők jobb oldalát értelemszerűen akkor kell igénybe venni, ha csupán egy helyben állsz.

Ha valaki viszont klasszikus lépcsőként tekint rá, a többiek nem állják el az útját. Londonban az ingázók többsége siet, tehát húzódj jobbra, ha nem szeretnéd, hogy rád szóljanak.

Ne sima metrójegyet vegyél

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy külön vesznek egy-egy jegyet a metróra. Egyrészt lényegesen drágább, másrészt olykor hosszú sorokat kell kiállni érte.

Az Oyster kártya ellenben jóval praktikusabb: bármelyik metró- vagy közlekedési csomópontban megvásárolható, plusz az öt fontos letét után csak fel kell tölteni némi pénzzel. A napi viteldíjat a kártya korlátozza, hogy soha ne fizess többet a szükségesnél.

Utazás a csúcsforgalomban

Abban a pillanatban, amikor a londoni csúcsidőben egy turista belép egy metróállomásra a londoni, nyomban rájön, hogy hibát követett el. Ezt az “élményt” jobb elkerülni, mint ahogyan nem ajánlott London valamelyik elhagyatott metróállomásán rekedni sem.

Hacsak nem ír valaki szociológiai tanulmányt a londoni metrózásról és ennek érdekében direkt dühös, siető és izzadó utasok közé szorul reggel 7:30 és 9:30, illetve este 5 és hét óra között, inkább hagyja ki ezt az időszakot. Altenatívaként a TFL buszokra érdemes felpattanni, ha mindenképp szeretnéd megélni a brit főváros tömegközlekedését.

Nem csak a városközpont létezik

Európa számos híres műemléke és az Egyesült Királyság több lenyűgöző történelmi helyszíne is a központban található, ám London nem kizárólag a centrumról szól.

Éppen ezért rossz döntés csupán a főbb turisztikai látványosságokat kipipálni, miközben kihagyod a város bájos környékeit, ahol a varázs visszafogottabb, de nem kevésbé pazar, hála a titkos parkoknak és a festői kilátásnak.

Sokat érő érmék

A fémpénzek elég praktikusak Londonban, sok mindent lehet velük vásárolni (nem úgy, mint Amerikában). Az egy- és kétfontos érmékből bátran költhetsz remek londoni csecsebecsékre vagy akár egy laktató ebédre is.

Ha a hazafelé útra a zsebedben marad néhány font, nem kell aggódni, mert egyes légitársaságok simán elfogadják és az így befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel.

Az angol reggelin túl is van harapnivaló

Tévhit London gasztronómiai kultúráját borzalmasként elkönyvelni. A város igazi olvasztótégely, brilliáns nemzetközi konyhával.

Nyilvánvalóan a hagyományos brit ételeket is meg kell azért kóstolni, legyen az a yorkshire-i puding vagy a bangers.

Ne szállodát keress!

Nem titok, hogy a londoni utazás drága (lehet). Még egy átlagos szállodai szoba is alaposan meg tudja dobni a büdzsét.

Akinek nem fér bele, próbáljon kollégiumokban, vagy panzióban szállást foglalni, esetleg apartmant bérelni.

Nem kell mindenre költeni

Annak ellenére, hogy London a világ legdrágább városai közé tartozik, a turisták rendre visszatérő rossz beidegződése, hogy minden, amit látni érdemes, az egy vagyonba kerül.

Ezzel szemben Londonban szó szerint rengeteg ingyenes dolgot lehet látni és csinálni.

A British Museumba, a Nemzeti Galériába, a Tate Modernbe és a szomszédos Greenwichben található Nemzeti Tengerészeti Múzeumba például ingyenes a belépés. És akkor ott van még a grandiózus Hyde Park, ahol a tiszta levegő mellett a brit hangulatból is nagyokat lehet szippantani.

Nem csupán az óriáskerék ad csodás panorámát

A legtöbben a híres és London Eye lábánál tolonganak, ha magaslatból akarják megnézni a várost, pedig a Greenwich Park csúcsáról, a Primrose Hillről és a Sky Gardenből is meg tudják tenni – ráadásul ingyen.

Toszkánát pedig egyszerűen nem lehet megunni. Akárhányszor is jár az ember Olaszország talán legromantikusabb régiójában, mindig találhat újabb és újabb felfedeznivalókat. Íme, néhány igazi kincs, amit érdemes felvenni a listára.

(Forrás: The Travel, fotók:  Unsplash, Getty Images, Pixabay)

 

 

 

nagy sztori | utazás | london | lista | hiba

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Az év légitársaságának választották a Wizz Air-t

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close