Close
Két évvel a járvány kitörése után bevezeti első korlátozásait ez a távoli ország

Két évvel a járvány kitörése után bevezeti első korlátozásait ez a távoli ország

Most érzik úgy, hogy eljött a cselekvés ideje.

Mexikó hosszú ideje a világ egyik leglazább beutazási követelményeivel rendelkezett. A szomszédos országoktól eltérően nem kellett koronavírus-tesztet csináltatniuk a külföldről érkezőknek, illetve a belépéshez nem volt szükséges igazolniuk a Covid elleni védőoltásukat sem.

Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy a turizmus elég jól járt a nem létező korlátozásokkal: Mexikó 2021 januárja és augusztusa között több mint húszmillió nemzetközi turistát fogadott, ami huszonnyolc százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest, amikor csupán tizenhat millióan lépték át a határt.

A mexikói turisztikai hivatal adatai szerint az év első nyolc hónapjában több mint 3,8 millió külföldi csekkolt be csak Cancúnba, a híres tengerparti városban, Los Cabosban pedig kilencvenhét százalékkal emelkedett a turisták száma 2020 és 2021 között.

A laza szabályokért viszont hatalmas árat kellett fizetni; a világjárvány kezdete óta közel 4,4 millióan produkáltak pozitív koronavírus-tesztet az országban, és több mint 300 ezren haltak meg.

Most úgy tűnik, Mexikó megpróbál korrigálni, és az omikron változat terjedése miatt korlátozásokat vezet be.

Jalisco tartományban, ahol a népszerű Puerto Vallarta található, a sporteseményekre, kaszinókba, bárokba, klubokba, koncertekre, és rendezvénytermekbe történő belépéshez védőoltás igazolása, vagy negyvennyolc órán belül elvégzett, negatív eredményt hozott PCR-teszt bemutatása szükséges.

Az Egyesült Államok mexikói nagykövetségének tájékoztatása szerint mostantól oltási igazolvánnyal lehet belépni  Tlaxcala, a határmenti Tijuana, Mexicali, valamint Baja California üzleteibe. Sinaloa tartományban pedig a helyiek ugyancsak oltást igazoló dokumentummal látogathatják az üzleteket, a szórakozóhelyeket, az éttermeket és a sporteseményeket. A követelmény nem vonatkozik a külföldiekre, de a nagykövetség figyelmeztet, hogy a turistáktól továbbra is kérhetik a védőoltásról szóló igazolás vagy a negatív Covid-teszt bemutatását.

Amilyen lazák voltak egyébként a mexikóiak a beengedésénél, legalább annyira komolyan veszik az egészségügyi előírásokat minden egyéb területen. A Roadster információi szerint például Mexikóvárosban valamennyi üzletben kézfertőtlenítőket helyeztek el, több helyen testhőmérsékletet mérnek, a maszkviselésre vonatkozó előírásokat pedig fegyelmezetten betartják az emberek.

A mexikói kormány 2020 júniusa óta egy gyakran frissített, úgynevezett “jelzőlámpás” rendszer segítségével határozza meg, hogy melyik államaiban mit szabad kinyitni, illetve minek kell zárva tartania. Előfordulhat, hogy míg az egyik államban nyitva lehetnek a bárok és klubok, addig egy másikban már nem.

Nincs vége a világjárványnak, ami egyebek mellett azt is jelenti, hogy a turizmusnak korlátozásokkal és lezárásokkal nehezítve kell tovább küzdenie az életben maradásért – különösen azok az országok vannak sanyarú helyzetben, amelyek nagy mértékben számítanak az idegenforgalomból érkező bevételekre. Ennek következményeként több helyen kénytelenek bevezetni az idegenforgalmi adót, ami egyébként rengeteg országban érvényben van egy ideje. Aki utazott külföldre, valószínűleg fizetett már ilyet úgy, hogy jó eséllyel észre sem vette, mivel legtöbbször a repülőjegyek árába vagy a szállodákban felszámolt adóba építik be. Összegyűjtöttük azokat az országokat, ahol pluszban fizetni kell a beutazásért.

(Forrás: The Points Guy, fotók: Getty Images, Pixabay)

korlátozások | mexikó | beutazás | laza | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ha Bécsbe utazol a télen, számíts erre!

Újabb részletek derültek ki a világ legnagyobb aktív vulkánjának kitöréséről, reagált a turisztikai hatóság is

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram