Öt szabály az azonnal puha mézeskalácshoz

Az ünnepi hangolódás egyik fontos szereplője a mézeskalács. Amikor a gazdagon fűszerezett, változatos formájú sütemények illata belengi a lakást, akkor már tudhatjuk, nem kell sokáig várnunk a karácsonyra.

Tippjeink segítségével ráadásul minden alkalommal csodálatosan puha mézik készülhetnek.

1. Bár a mézeskalács elkészítése nagyon egyszerű, nem egy gyors folyamat, hiszen a tészta akkor lesz tökéletes, ha egy napig pihentetjük a hűtőben. Éppen ezért érdemes a tésztát az egyik nap begyúrnunk, hogy aztán másnap ki is süthessük a kiszaggatott mézeskalácsokat.

Fontos, hogy

díszítés előtt hagyjuk teljesen kihűlni, különben a cukormáz lefolyik róla.

2. A tésztát azért szükséges legalább egy éjszakán át pihentetni, mert sokkal könnyebb hidegen dolgozni vele, mint kézmelegen. Amikor a tészta már teljesen felveszi a szoba hőmérsékletét, ragadni kezd, azonban, ha a hűtőből vesszük ki és gyorsan dolgozunk, nem tapad sem a sodrófára, sem pedig a munkalapra.

3. Ha túlságosan nagy adag tésztát gyúrtunk be, bátran tegyük légmentesen záródó tasakba és fagyasszuk le! Sütés előtt nincs más dolgunk, minthogy előző nap kivegyük a mélyhűtőből és a sima hűtőszekrényben hagyjuk felolvadni. Sőt, a mézeskalács állaga akkor is csodálatosan puha tud maradni, ha már a kisütött sütiket fagyasztjuk le. Fontos azonban, hogy ne mikróban olvasszuk ki, úgy ugyanis megkeményedik.

4. Az igazán jó mézeskalácsnak a széle roppan, a belseje viszont puha. Ehhez viszont egyrészről az kell, hogy a hűtőből kivéve ne lisztezzük túl az átgyúrás során, másrészről nem szabad túlsütnünk sem.

5. A legtöbb süteményt 180-200 fokon szokás sütni, a mézeskalácsnak ennél alacsonyabb hőfok, 165-170 fok is elég. Ráadásul az apróra szaggatott sütemények hat-hét perc alatt elkészülnek, így érdemes nagyon résen lenni és figyelni a sütési időt annak érdekében, hogy a mézeskalács puha állagát garantálni tudjuk.

+1: A jól megválasztott recept már fél siker, hiszen így a tészta nem lesz nyúlós, ragadós lesz. Ebben a cikkünkben egy garantáltan jól működő receptúrát osztottunk meg a Roadster olvasóival.

(Fotók: Unsplash)

konyhai tippek | karácsony | sütési tippek | mézeskalács | mézeskalács sütése | praktikák

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom