Close
A világ legrangosabb szakmai díját kapta két magyar dizájner egy lámpakollekcióért

A világ legrangosabb szakmai díját kapta két magyar dizájner egy lámpakollekcióért

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám a dizájnszakma Oscarját, a Red Dot-ot vihette haza. 

Az általuk megálmodott Nousu (finn főnév, jelentése: Gradiens, felkelő) lámpakollekció esszenciáját a búrák homokfújt, derengő és víztiszta, áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja.

A termékcsalád egy függőlámpából, egy olvasó-, és egy asztalilámpából áll, melyek azonos elven, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók.

Az egyszerű funkció, a tiszta tömegű, tubuláris lámpatest lakások, irodahelyiségek kiegészítője lehet, folyamatosan alkalmazkodva a tér illetve a felhasználók aktuális vagy épp mindenkori adottságaihoz, igényeihez.

“Januárban összeültünk, mondván elkezdünk önerőből fejleszteni egy-két saját projektet. Átnéztük a fiókban maradt, eddig valamiért ki nem dolgozott ötleteinket, így bukkantunk rá ennek a lámpának a prekoncepciójára, ami eredetileg Kristóf finnországi tanulmányai során realizálódott. Az év elején úgy ítéltük meg, hogy ez egy remek ötlet, érdemes lenne átgondolni, egy picit korszerűsíteni, megvalósíthatóbbá, gyárthatóbbá tenni. Visszabontottuk a nullára az eredetit, és egy teljesen új konstrukcióval újraépítettük, ennek eredményeként született meg a jelenlegi formaterv” – mesélte  a Roadsternek Miklósi Ádám a lámpa megvalósulásának történetét.

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám

Koczka Kristóffal együtt úgy gondolják, a kollekció azért érdemelhette ki a Red Dot-díjat, mert egy hétköznapi jelenségre épít. “Az üvegbúra egyik része teljesen homokszórt, tehát szórja a fényt, a másik pedig tiszta, vagyis irányított fényt lehet vele létrehozni. Ezáltal a felhasználó az éppen aktuális hangulatához illően tudja beállítani a fényviszonyokat a lakásában. Ez a jelenség pedig egy nagyon egyszerű és analóg mozdulattal szabályozható. Az egyszerűségét és a letisztultságát értékelhették, valamint még azt is, hogy ez nem egy öncélű, hanem egy őszinte terv, amely nem akar többnek látszani annál, mint ami” – mondta Miklósi Ádám, aki természetesen nagyon örült a közösen kapott díjnak. Úgy érzi, kitűnő megerősítése annak, hogy valamit jól csinálnak.

A lámpa jövőjét illetően elárulta, hogy jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, illetve gyártópartnert keresnek a megvalósításhoz. Működő, demózható prototípussal már tudnak szolgálni.

Red Dot Awardra az évek során ráragadt a “dizájnszakma Oscar-díja” elnevezés, mert ez az egyetlen olyan díj, amely nem csupán a szakmabeliek számára lehet ismert, hiszen a logóját világsikerű termékek csomagolásán láthatjuk viszont. Jelentősen kimutatható a gazdaságra gyakorolt hatása: könnyebben eladható és sokkal jobban fogy egy Red Dot-plecsnivel ellátott termék.

(Fotók: Kevin Harald Campean)

elismerés | dizájn | tervezők | Nousu | red dot

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram