Close
A világ legrangosabb szakmai díját kapta két magyar dizájner egy lámpakollekcióért

A világ legrangosabb szakmai díját kapta két magyar dizájner egy lámpakollekcióért

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám a dizájnszakma Oscarját, a Red Dot-ot vihette haza. 

Az általuk megálmodott Nousu (finn főnév, jelentése: Gradiens, felkelő) lámpakollekció esszenciáját a búrák homokfújt, derengő és víztiszta, áttetsző üvegfelülete közötti finom, térbeli átmenet adja.

A termékcsalád egy függőlámpából, egy olvasó-, és egy asztalilámpából áll, melyek azonos elven, de megoldásaikat tekintve különböző módon forgathatók.

Az egyszerű funkció, a tiszta tömegű, tubuláris lámpatest lakások, irodahelyiségek kiegészítője lehet, folyamatosan alkalmazkodva a tér illetve a felhasználók aktuális vagy épp mindenkori adottságaihoz, igényeihez.

“Januárban összeültünk, mondván elkezdünk önerőből fejleszteni egy-két saját projektet. Átnéztük a fiókban maradt, eddig valamiért ki nem dolgozott ötleteinket, így bukkantunk rá ennek a lámpának a prekoncepciójára, ami eredetileg Kristóf finnországi tanulmányai során realizálódott. Az év elején úgy ítéltük meg, hogy ez egy remek ötlet, érdemes lenne átgondolni, egy picit korszerűsíteni, megvalósíthatóbbá, gyárthatóbbá tenni. Visszabontottuk a nullára az eredetit, és egy teljesen új konstrukcióval újraépítettük, ennek eredményeként született meg a jelenlegi formaterv” – mesélte  a Roadsternek Miklósi Ádám a lámpa megvalósulásának történetét.

Koczka Kristóf és Miklósi Ádám

Koczka Kristóffal együtt úgy gondolják, a kollekció azért érdemelhette ki a Red Dot-díjat, mert egy hétköznapi jelenségre épít. “Az üvegbúra egyik része teljesen homokszórt, tehát szórja a fényt, a másik pedig tiszta, vagyis irányított fényt lehet vele létrehozni. Ezáltal a felhasználó az éppen aktuális hangulatához illően tudja beállítani a fényviszonyokat a lakásában. Ez a jelenség pedig egy nagyon egyszerű és analóg mozdulattal szabályozható. Az egyszerűségét és a letisztultságát értékelhették, valamint még azt is, hogy ez nem egy öncélű, hanem egy őszinte terv, amely nem akar többnek látszani annál, mint ami” – mondta Miklósi Ádám, aki természetesen nagyon örült a közösen kapott díjnak. Úgy érzi, kitűnő megerősítése annak, hogy valamit jól csinálnak.

A lámpa jövőjét illetően elárulta, hogy jelenleg az előkészítési folyamatok zajlanak, illetve gyártópartnert keresnek a megvalósításhoz. Működő, demózható prototípussal már tudnak szolgálni.

Red Dot Awardra az évek során ráragadt a “dizájnszakma Oscar-díja” elnevezés, mert ez az egyetlen olyan díj, amely nem csupán a szakmabeliek számára lehet ismert, hiszen a logóját világsikerű termékek csomagolásán láthatjuk viszont. Jelentősen kimutatható a gazdaságra gyakorolt hatása: könnyebben eladható és sokkal jobban fogy egy Red Dot-plecsnivel ellátott termék.

(Fotók: Kevin Harald Campean)

FOLYTASD EZZEL
Így tesz a környezet­tudatosságért a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron
Luxus spa és négyszáz lakásos társasház készül a központi pályaudvar köré Manchesterben
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom