Milyen zene szólt Dante Poklában Liszt Ferenc szerint? Egy olaszországi kiállításból kiderül

Tudtad, hogy Liszt Ferencet egész életében megszállottan rajongott Dantéért? Most a zeneszerző és kortársai Dantéhoz fűződő viszonyáról nyílik kiállítás Olaszországban. 

Liszt Ferenc és művésztársai Dantéhoz fűződő viszonyát vizsgálja a Római Magyar Akadémián csütörtökön nyíló, Egyre mélyebbre merülök Dante sötét erdejében... című tablókiállítás, amely november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

Liszt Ferencet egész életén keresztül foglalkoztatta Dante költészete, különösen az Isteni színjáték, de nem volt ezzel egyedül, hiszen a 19. századi művészvilág rajongott a középkori költőért.

A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miért érdeklődtek annyira Dante iránt ebben a korszakban, milyen zene szól Dante Poklában Liszt Ferenc szerint, vagy hogy milyen lett volna, ha megvalósul az a zenét és diorámaképeket ötvöző, "multimediális" előadás, amelyet Liszt a Dante-szimfónia bemutatójára tervezett.

Érdekesség: a ravennai San Francesco bazilika mögött balra van Dante Alighieri sírhelye. Dante idén halt meg hétszáz éve, Ravenna számos programmal és városdíszítéssel tiszteleg a költő előtt

A korábban a Zeneakadémia átriumában megrendezett tablókiállítás olasz nyelvű változata november 18-ig a római közönség számára is betekintést nyújt Dante és Liszt közös világába, Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe, és példákon keresztül vizsgálja a 19. századi magyar és nemzetközi művészvilág Dante-vonatkozású alkotásait.

Kiemelt szerepet kapnak azok a képzőművészek is – mások mellett Gustave Doré, Bonaventura Genelli, Eugene Delacroix, Ary Scheffer és Jean-Auguste-Dominique Ingres –, akikkel Liszt személyes kapcsolatban állt, és akiknek Dante-vonatkozású műveit ismerte.

Albano Laziale fényei

Néhány 19. századi, századforduló környéki történet érzékelteti a magyarországi Dante-recepció feléledését is, megidézve például az 1896-ban megnyílt városligeti Pokol-körképet vagy Pulszky Ferenc firenzei Dante-estélyét – áll a közleményben.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont munkatársai által készített tárlat csütörtök este nyílik meg a Római Magyar Akadémia székháza, a Falconieri-palota első emeleti díszfolyosóján, majd november 24-től Albano Laziale városában lesz megtekinthető.

(Forrás: MTI, fotók: Getty Images, nyitókép: Dante-szobor Firenzében)

pokol | liszt ferenc | kiállítás | sírhely | zene

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom