Close
London, Berlin, Párizs, Róma és New York esőprogramjai az őszre

London, Berlin, Párizs, Róma és New York esőprogramjai az őszre

Szerencsés helyzet, ha csak az idegenvezetők száraz esernyőit látjuk szerte a városban, de a változékony őszi időjárás egyáltalán nem biztos, hogy megkíméli az utazót. Szeptember tökéletes városlátogatási idő, de muszáj felkészülni arra is, hogy nem csak a cirógató, kellemes napsugár kiséri majd az utat, hanem sunyi felhők is, melyek néha lecsapnak ránk. Semmi gond, ha előrelátóak vagyunk, felírhatunk néhány esőprogramot. London, Berlin, Párizs, Róma, New York legjobbjai következnek. 

London

Az angol fővárosban alapértelmezett a nyirkos, esős idő, amit a helyiek különösen jól viselnek és rengeteg alternatívájuk van a parkokban való pihenés helyett. Ha véletlenül nem vittünk volna magunkkal esernyőt, akkor most vásárolhatunk egy időt álló, igazi kézzel készített darabot, ráadásul még a nézelődés is jó program, a kacsa, róka, cicafejes, krokodilos, mopszos fogantyús esernyők között. A James Smith and Sons tradicionális esernyőbolt, 1830 óta várja a vásárlóit.

Az angol teadélutánokról se feledkezzünk meg, esőben pláne jól esik a meleg korty, és ezt össze is köthetjük egy buszos városnézéssel, ugyanis a Brigit’s Bakery teaasztalokkal, harapnivalóval turbózott doubledecker-es London-túrára visz. A színházi világhoz vonzódó turisták a Royal Albert Hall-ba, a National Theatre-be és a Shakespeare’s Globe-ba is bejelentkezhetnek úgynevezett backstage túrákra, melyek az intézmények kulisszái mögé vezetik be a kíváncsiskodókat.

Berlin

Berlin sem a mediterrán klímájáról híres: sokszor ködös, esős, de szerencsére bőven akad indoor program is. Fotóban különösen erős, ezért két egymáshoz közeli nagy galériát is érdemes meglátogatni: a C/O Berlin változtos tematikákat és fotográfusokat sorakoztat fel, de a Helmut Newton Foundationnel egy tető alatt lévő Museum für Fotografie is megéri a látogatást. A világhírű német divat-, reklám-, portré- és aktfotográfus privát gyűjteménye egész évben megtekinthető.

A berliniek nagyon élik a fürdővilágot, ráadásul a klasszikus fürdők helyett az újhullámos, modern, vagy éppen törökfürdők a kedvenceik.

Egy esős napon jó választás lehet a Liquidrom, ahol szaunavilág és vízalatti hangfürdő vár. Senki ne lepődjön meg, nem baj, ha otthon marad a fürdőruha, a németek meztelenül fürdőznek a legszívesebben.

Kreuzberg legotthonosabb kávézói marasztaló helyek. Akár egy egész nap elmehet olvasgatva, beszélgetve, kávézgatva, miközben kint szakad az eső. Felvesszük a berlini ritmust és kávétól sörig/borig maradhatunk például a Das Hotel-ben, az Annelies-ben, a Kaffee9-ben, a Le Bon-ban, vagy a Kaffeebar-ban.

Párizs

Lehet, hogy nem licitál rá romantikában egy Montmartre-i sétára és bámészkodásra, de egészen különös program lehet Párizs katakombarendszerében bolyongani egy esős napon.

Csaknem 6 millió ember csontjait őrzik a pince folyosói, ami azért is érdekes, mert ez a szám a város jelenlegi lakosságának a háromszorosa.

A francia fővárosban a XIX. században számos építészetileg is jelentős passzázs épült, melyek Párizs legdicsőbb korszakát idézik meg, luxusüzletekkel, a múltból ittmaradt butikokkal és a hozzájuk tartozó míves cégérekkel. Ilyenek például a Galerie Vivienne, a Galerie Vero-Dodat, a Passage Choiseul, a Passage des Panoramas is. Egyúttal a Galeries Lafayette is megér egy órácskát, még akkor is, ha nem áll szándékunkban Gucci holmikkal távozni.

Remek alkalom lehet a borongós, nyirkos idő a Louvre bejárására, de, ha inkább több múzeumot, tárlatot fedeznénk fel, akkor a legelső amit érdemes megtekinteni, az a Musée D’Orsay, a pályaudvarból kialakított impresszionista szentély. Átlátható, kellően világos és szellős, nem csak a tárlatokra koncentrálunk, hanem magára az elegáns épületre, bravúros funkcióváltásra. Interaktív élményt nyújt a L’Atelier Lumiéres, mely a fények játékával varázsol el.

Róma

A szelfipálca árusok másodpercek alatt esernyőüzérekké változnak, amint megjelenik egy nagyobb felhő Róma városa fölött, de ha úgy döntünk, hogy nem korzóznánk az esőben, van más alternatíva is. Például benézni a monumentális Pantheonba, ami esőben és egy esetleges havazáskor is még izgalmasabb, hiszen a kupoláján lévő köralakú nyíláson minden csapadék beesik, melynek menetét és a víz elvezetését is figyelemmel kísérhetjük. Napsütésben az összes teraszos helyért meg kell küzdeni, kedvezőtlenebb időjárásnál a helyiek a nagy családi ebédeket választják, szóval érdemes már reggel asztalt foglalni egy háziasabb étterembe, ahol szépen, lassan fogyasztjuk el a római ebédet. Akár a festői Trastevere negyedben, ahol jó választás lehet a Ristorante il Ciak, az Il Ristorante Gattabuia, vagy a Ristorante VII Coorte.

Szintén gasztro-jellegű programot ajánlunk azoknak, szeretik a hasukat és előbb kapnak a szívükhöz egy buffala mozzarellával teli hordó láttán, mint az olasz lábbeliket nézegetve. A világ legnagyobb itáliai élelmiszerüzletét, az Eataly-t Rómában találjuk: több emeleten keresztül sorakoznak a komponensek, tematizálva. Hozzávetőlegesen 2-3 órás program lehet, de, ha csipegetünk, vagy még akkurátusabban vizsgálódunk, akkor nyitástól zárásig is el lehet lenni az olasz élelmiszerplázában. Mi több, akár vezetett “túrát” is tehetünk!

New York

Az óceánon túl is meglehetősen szeszélyes lehet az időjárás, ezért biztos esőprogramokkal kell készülni, mert pluszban szél is szokott társulni a csapadékos napokhoz.

Sokan azt gondolják, haszontalan dolog moziba/színházba menni egy városlátogatás alkalmával, de olyan helyeken, ahol a popkultúra fontos és meghatározó, egyáltalán nem ördögtől való aktivitás.

New York-ban kézenfekvő a Broadway, és a kasszasiker musicalek, de aki inkább moziba menne, annak a The Metrograph felé érdemes az irányt vennie: a Lower East Side-i filmszínház az 1920-as évek amerikáját hozza. Brooklynban pedig a The Nitehawk mozik a legikonikusabbak.  A csodás New York Public Library-ba betérni óriási élmény, az intézmény központi épületét a legszebb könyvtárak közé sorolják. Ráadául a városban mintegy 92 ponton megtaláljuk a társintézményeket, ahol szuper programokkal készülnek napról napra. Felolvasásokhoz, előadásokhoz, beszélgetésekhez csatlakozhatunk, teljesen ingyen.

Random zenélős délutánok, open mic programok, kvíz esték, stand-up fellépők, verselős délutánok — a Pete’s Candy Store tipikus Williamsburg-i helyszín, ahol folyamatosan jó a társaság, mindenki befogadó és egymást érik a programok. A hely beszippant, az sem kizárt, hogy az időjárás már jobbra fordult, de még mindig bent figyeljük a színpadot. Igazi közösségi tér, számos olyan amerikai szórakozási móddal, amit egy Európából érkezett utazónak kuriózum lehet.

Van egy jó hírünk.

Megjelent a Roadster magazin első nyomtatott kiadása, amelyben olyan történeteket gyűjtöttünk össze, amelyek minket is folyamatosan inspirálnak. Szerintünk szép lett, reméljük, neked is tetszeni fog.

Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazin első számát.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

Close