Close
Ezt a hét dolgot nem ajánlott viselni a repülőn a szakértők szerint

Ezt a hét dolgot nem ajánlott viselni a repülőn a szakértők szerint

Bár a legtöbb légitársaságnak nincs hivatalos öltözködési szabályzata, van néhány széles körben elfogadott irányelv arra vonatkozóan, mit kell vagy illik viselni a repülőn. Pontosabban inkább mit ne.

A szabályok és ajánlások leginkább a tisztaságra és a kényelemre vonatkoznak, és ha figyelmesen átolvassuk a légitársaság általános szerződési feltételeit (vagyis az apró betűs részt), akkor ott valóban találunk betartandó előírásokat, különben fennáll a veszélye, hogy letessékelnek a gépről. Íme a tiltólista!

Nyitott orrú cipő

Csábító lehet szandálban utazni a repülőn, amikor nyáron kelünk útra vagy egy trópusi úti cél felé tartunk, de érdemes átgondolni ezt a döntést. – Valószínűleg jó ideje lehet már annak, hogy a szőnyeget és az ülések alatti felületet mélytisztították – mondta Bobby Laurie, utazási szakértő és egykori légiutas-kísérő.

– A mosdóban is mindig viseljünk cipőt és ne gondoljuk azt, hogy a padlón csak víz van, mert valószínűleg az nem csupán az.

Bántó ruházat

Itt jön a képbe mindjárt a légitársaságok apró betűs része. A legtöbb légitársaság ugyanis fenntartja a jogot, hogy megtagadja a beszállást a sértő ruházatot viselő utasoktól.

A megfogalmazás szándékosan homályos, de jellemzően a ruhán szereplő trágár vagy szexuális töltetű feliratra, netán grafikára utal.

Ha a légitársaság úgy ítéli meg, hogy az utas ruházata sértő, megkérhetik, hogy öltözzön át. Ha pedig ezt visszautasítja, akár le is szállíthatják a gépről.

Pizsama

Mindannyian a kényelmre szavazunk egy hosszabb távon, de mivel nyilvánosan kell megjelenni, nem árt, ha mégsem pizsamában foglalunk helyet.

– Ehelyett viseljünk inkább laza, kényelmes, rugalmas pánttal ellátott nadrágot – mondta Susan Fogwell, egy 22 éves tapasztalattal rendelkező volt légiutas-kísérő. Az egyetlen kivétel, ha a business classon nyomják a kezünkbe a pizsamát, ott ugyanis elfogadható, csak ébredés után és leszállás előtt ajánlatos azért átöltözni.

Úszóruha

A Hawaiian Airlines azon kevés társaságok közé tartozik, amelyek alkalmaznak dress code-ot, ami pedig kifejezetten tiltja az úszódresszt.

Tekintettel arra, hogy a repülőgépeken nincsenek medencék, alapból nem kellene feltételezni, hogy valaki úszóruhában dönti hátra az ülést, de ha mégis, akkor azért takarózzon be.

Egyrétegű ruha

Mivel soha nem lehet tudni, milyen lesz a hőmérséklet a fedélzeten, ezért nem árt valamennyi lehetséges forgatókönyvre felkészülni.

Nem jó ötlet példéul egyrétegű ruhát – legyen az egy pulóver vagy póló – viselni. Öltözködjünk rétegesen.

Tömör, fém ékszerek

Lehet, hogy jó móka játszani kiegészítőkkel egy hosszú és unalmas repülés alkalmával, de a nagyméretű fém ékszereket érdemesebb a kézipoggyászában tartani (miközben soha nem szabad semmi értékeset feladni). Valószínűleg le kell majd venni mindet a reptéri biztonsági ellenőrzésen, ami több gondot okoz, mint amennyit megér.

Illatszerek

Legyünk figyelmesek azon utastársainkkal szemben, akik érzékenyek lehetnek bizonyos illatokra és kerüljük a masszívabb parfümöket.

Az illatok messzire terjednek zárt térben, így a kedvenc illatunk mások számára túl erős lehet.

A hosszú utazás utáni jetlag enyhítésére is van ötletünk, akárcsak a következő távoli úti célra.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)

 

viselet | fedélzet | dress code | repülés | nem szabad

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram