Close
Ezzel a szuperegyszerű trükkel sokkal könnyebb lesz elviselni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

Ezzel a szuperegyszerű trükkel sokkal könnyebb lesz elviselni a hosszú repülőutak utáni jetlag-et

Erre a módszerre eddig aligha gondoltál. 

A hosszútávú repülőutakat követő átmeneti alvászavar bárkit érinthet, aki gyorsan röppen át több időzónán. Ilyenkor a szervezet cirkadián ritmusa felborul: ébren tart, amikor aludni szeretnénk és fáradtak vagyunk, amikor ébren kellene maradnunk. És ez nemcsak kellemetlenséget jelent, merthogy a jetlag nappali fáradtságot, rossz közérzetet, éberségbeli nehézségeket és gyomorproblémákat is okozhat.

Nem kell azért túlaggódni a dolgot, hiszen a tünetek néhány nap elteltével elmúlnak. Akad viszont egy-két meglepő módszer, ami segít felgyorsítani a folyamatot,

például napszaktől függően vegyünk hideg zuhanyt vagy forró fürdőt.

A hideg vízben zuhanyzás számos előnnyel járhat, többek között fokozza a keringést, ami gyors energialöketet ad, ha korán reggel érkezünk, és ébren kell lennünk a nap hátralévő részében. Feldobja a hangulatunkat is, mert serkenti a noradrenalin és a béta-endorfin termelődését. Hideg vizes zuhanyzáskor elektromos impulzusok jutnak el az idegvégződéseinkből az agyunkba, és ez a kémiai reakció pedig egyeseknél antidepresszáns hatással lehet.

Zach Carter fiziológus szakértő szerint valószínűleg ugyanezeket az előnyöket „vízbe merülés” nélkül is élvezhetjük: „Menjünk inkább egy tízperces sétára” – mondta a témával kapcsolatban, mert így is jobban fogjuk érezni magunkat.

Egy éjszakai megérkezésnél ideális a forróvizes fürdő, ami segíthet a testnek és az agynak is kikapcsolódni. Az alvás előtti melegvizes fürdés csökkenti a hosszú távú repülőút során összeszedett baktériumok, illetve a szennyeződések, az izzadság és a testzsírok felhalmozódását, amelyek idővel összegyűlhetnek az ágyneműn. Több tanulmány szerint a forró fürdő segíthet abban is, hogy mélyebben lélegezzünk, ez pedig enyhíti az izomfájdalmakat, és még elégedettebbé is tehet. Számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a lefekvéshez közeli fürdőzés javíthatja az alvás minőségét is.

A repülőgépen felszolgált ételek elég széles skálát fednek le a turistaosztályon kezünkbe nyomott sós mogyorótól kezdve az első osztályon séf által készített háromfogásos menüig. Az, hogy mit eszünk a levegőben, jelentős hatást gyakorol a repülési élményünkre. A legjobb esetben jóllakottan és elégedetten köszönünk el a személyzettől, de ha rossz típusú ételeket választunk (vagy kapunk), akkor kiszáradhatunk, keringési zavar léphet fel, vagy – ülésszomszédunk bánatára – puffadhatunk. A saját és utastársaink jóléte érdekében táplálkozzunk helyesen, és fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók:  Unsplash, Getty Images)

jetlag | hosszú távú | repülőút | repülés | tipp

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ebben a kávézóban ágyba hozzák a rendelésünket

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom