Close
Ez történik a testeddel egy hosszú repülőúton

Ez történik a testeddel egy hosszú repülőúton

Vannak repülőutak, amelyekre nem árt lélekben alaposan felkészülni. De ugyanígy a testünket is hangolnunk kell az út előtt és közben is a magasságra, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket. 

Egy hosszú úton nagyobb súllyal esnek a latba a kényelmi faktorok, miközben az egészségről sem szabad megfeledkeznünk. A Conversation összegyűjtötte a leggyakoribb tüneteket, amelyekkel a repülőn találkozhatunk.

Dehidratáció

Mivel nagy magasságban kevesebb a nedvesség a levegőben, a kabinban is alacsonyabb a páratartalom, mint a földön, így könnyebben kiszáradhat a torkunk, az orrunk és a bőrünk. A kockázatot növeli, ha az ember alkoholt is iszik,

ezért fontos, hogy a repülőn se feledkezzünk meg a vízivásról.

Fülfájás, fejfájás, puffadás

Ezek a tünetek nem a repülőút hosszához, hanem a magasság változásához köthetők, amikor változik a kabinnyomás. Ilyenkor a szervezetünkben található gázok térfogata is változik: tágulnak, amikor a gép emelkedik és csökken a nyomás, és ennek az ellenkezője történik ereszkedésnél. Ha eltérő a a légnyomás a dobhártya két oldalán, bedugulhat vagy megfájdulhat a fülünk, az orrmelléküregekben megrekedt, táguló levegő pedig fejfájást okozhat, a bélproblémákról nem is beszélve.

Álmosság

A szokásosnál álmosabbnak is érezhetjük magunkat, mert a magasban kevesebb az oxigén a levegőben, a szervezet pedig így kompenzálja az oxigénhiány hatásait. De ez még akár jól is jöhet, ha sikerül elaludnunk.

Vérrögök alakulhatnak ki

Egy kutatás szerint a lábban kialakuló mélyvénás trombózis veszélye a négy óránál hosszabb utakon áll igazán fenn, ott viszont kétóránként mintegy 26 százalékkal nő a kockázat.

Ezért nagyon fontos, hogy bizonyos időközönként felálljunk, sétáljunk, nyújtózzunk.

A világ leghosszabbnak ígérkező repülőútján lesz is egy külön erre a célra kialakított részleg a repülőn. Emellett a vérkeringést segítő kompressziós harisnya viselésével is csökkenthetjük a vérrögök kialakulásának esélyét.

Ha viszont mégis megtörténne a baj, azt csak a repülés után vesszük észre, ezért figyeljünk az esetleges tünetekre: ha az egyik lábban fájdalom és duzzanat keletkezik, esetleg mellkasi fájdalmat, köhögést és légszomjat tapasztalunk, azonnal keressünk sürgősségi egészségügyi ellátást.

A hosszú utazás utáni jetlag enyhítésére is van ötletünk, akárcsak a következő távoli úti célra.

(Forrás: The Conversation, képek: Unsplash, Getty Images)

tünetek | repülőút | test | egészség | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom