Elköltöztetik a Mona Lisát, itt lesz az új helye

Hiába próbálták megrongálni, lopták el és másolták le, a Mona Lisa túlélt minden atrocitáskísérletet, és méltóságteljesebben függ a Louvre Salle des Etats termében, mint valaha. Azonban talán már nem sokáig.

A körülbelül 834 millió dollárt érő festmény 220 éve, 1804 óta található ott, de egyre nehezebb megnézni: mindig hatalmas a tömeg körülötte, és kicsi a hely. Ez a leglátogatottabb műalkotás az egész világon, és évente tízmillió ember kíváncsi rá. Da Vinci híres portréját viszont előbb-utóbb új otthonba költöztetik.

Mint Laurence des Cars, a Louvre igazgatója elmondta, a jelenleg terem már nem megfelelő a látogatók fogadására, és úgy érzik, e tekintetben "nem végzik megfelelően a dolgukat". Ha viszont a Mona Lisa külön termet kap, nem kell többé csalódniuk az embereknek.

Vincent Delieuvin, tizenhatodik századi művészetre specializálódott főkurátor szerint Da Vinci azt szerette volna, ha a néző „szemtől szemben” kapcsolatot alakít ki a festménnyel. Most azonban a néző nagyobb eséllyel kerül szemtől szembe egy szelfibottal. "Ez egy nagy terem, amelyben a Mona Lisa hátul, biztonsági üvege mögött látható, így első pillantásra olyan, mint egy postai bélyeg".

A festmény továbbra is a Louvre-ban marad, de külön szobát kap majd az alagsorban.

Mint Delieuvin hozzáfűzte, sokáig gondolkodtak a lépésen, de ezúttal mindenki egyetértett. Az új szoba része lesz egy nagyobb felújításnak, amely során a múzeum új bejáratot is kap. Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek a munkálatok.

Egy másik híres párizsi múzeum viszont jövőre öt évre bezárja a kapuit.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images)

festmény | párizs | Da Vinci | felújítás | louvre

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom