Close
Tökéletes menedékre bukkantunk egy montanai jurtában

Tökéletes menedékre bukkantunk egy montanai jurtában

Annyi, de annyi lélekmelengető természeti szépséggel megrajzolt tájegység található az Egyesült Államokban, hogy képtelenség betelni velük, legszívesebben minden héten bejárnánk egyet. Most éppen Montanába mennénk.

John és Margaret Craighead. Lehetne egy házaspár neve, akik valahol a montanai hegyekben egy farmon megbújva élik mindennapjaikat, miközben szállást adnak az amerikai prérinek nekivágó kalandoroknak. Utóbbi két állítás igaz, azzal az elhanyagolható különbséggel, hogy John és Margaret Craighead nem férj és feleség, hanem egy-egy vadon közepén felhúzott környezettudatos menedékkunyhó.

Montana észak-nyugati részén a Missouri völgyének festői vidékén bukkanhatunk rájuk. A Judith folyó partjához közel eső két kunyhó jóval többnek tűnik egy szimpla menedéknél, mert egyrészt elég tekintélyes méretűnek mondhatók (kilenc-kilenc személy fér el a négy-négy szobában kényelmesen),

másrészt felszereltségüket tekintve bőven megütik az általunk is kedvelt és már többször megénekelt glamping szintjét.

Eleve a klasszikus indiánfilmekbe passzoló környezet sem mindennapi, de a két jurta remek állomáshely lehet, ha az utolsó négyzetcentiméterig bejárnánk a területet, történjen az gyalog, futva, vagy lóháton, miközben megfigyelhetjük itt élő állatokat.

Kajakba vagy kenuba pattanva lecsoroghatunk a folyón, ahol egyébként horgászattal is megszerezhetjük a vacsorának valót, de adott a lehetőség hegyi kerékpárral tekerni egy nagyot a montanai vadon lankáin is.

Két felfedezőút között tökéletes pihenőhelynek tűnnek a kunyhók, melyekben abban az esetben is kiválóan el lehet tölteni pár órát, ha az időjárás nem járul hozzá a kalandozó életmódhoz.

A 2004-ben alapított American Prairie Reserve nonprofit szervezet jurtái napelemek segítségével állítják elő a hűtőszekrény vagy a légkondicionáló berendezés működtetéséhez szükséges energiát.

Odabent egyébként nem csupán konyhát és közös helyiséget találunk, hanem egy könyvtárat (!) is, ehhez képest a harmadik kis sátorban berendezett komposztáló vécé már nem számít akkora meglepetésnek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Uncrate, americanpraire.com)

Close