Van egy város, ahol teljesen ingyenessé vált a tömegközlekedés

A tömegközlekedés a legegyszerűbb módja annak, hogy utazásaink során felfedezzük a városokat, ráadásul környezetvédelmi szempontból is jót tehetünk akkor, ha autó helyett buszra, villamosra vagy metróra szállunk. Ennek költsége egyes városokban igen magas is lehet, van azonban egy hely, ahol garantáltan nem.

A bájos dél-francia város, Montpellier nemrég teljesen ingyenessé tette a tömegközlekedést a helyi lakosok számára. December 21-től a városban lakóhellyel rendelkezők közlekedési igazolvány birtokában fizetés nélkül szállhatnak fel a buszokra és a villamosokra. Az új rendszer Tallinn és Luxemburg példáját követi, ahol 2013-ban, illetve 2020-ban vált térítésmentessé a tömegközlekedés.

A kezdeményezés különösen nagyvonalú a városvezetés részéről, ha azt vesszük, hogy

2022-ben a jegyekből 39 millió eurónyi bevételük származott.

A turistáknak ugyan továbbra is fizetniük kell a tömegközlekedési eszközök használatáért, egy jegy 1,6 euróba, vagyis nagyjából hatszáz forintba kerül.

(Forrás: TimeOut, fotó: Getty)

monpellier | ingyenes | franciaország | tömegközlekedés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom