Így született újjá Kanada egyik legszebb art deco épülete

Kanada-szerte híre ment Montreal egyik klasszikus épülete, az egykori Eaton áruház legfelső szintjén lévő Le 9e étterem újranyitásának. Az 1925-ös épület éttermét eredetileg L'Île-de-France-nak hívták, az azonos nevű luxus óceánjáró nyomán. A frissen átalakított épület amellett, hogy fontos része a város építészeti örökségének, a belváros életét is felfrissíti kicsit.

Montreal art deco ékszerdobozát 2000-ben nyilvánították történelmi műemlékké, ám éppen ekkortól üresen állt az épület, mintegy két évtizeden keresztül. Ehhez jönnek hozzá a felújítás évei, és már itt is vagyunk 2024-ben, amikor átadták az újjászületett épületet. Az immár Le 9e restaurálását az EVOQ Architecture stúdió tervezte, szoros együttműködésben a tulajdonos Ivanhoe Cambridge-dzsel és a Kulturális és Kommunikációs Minisztériummal.

A Saint Catherine Street-i házat Jacques Carlu francia építész tervezte, a mostani felújítás előkészítése pedig már 2001-ben megkezdődött: rendkívül aprólékosan megtervezett beavatkozásokra volt szükség, hogy a Le 9e megfeleljen az aktuális egészségügyi, biztonsági és felhasználói-kényelmi szabványoknak. Ezek a módosítások azonban szabad szemmel gyakorlatilag észrevehetetlenek.

A Carlu víziójához hű felújítást korabeli fényképek és helyszíni vizsgálatok alapján végezték; minden eredeti elemet gondosan megtisztítottak, helyreállítottak, ahol pedig kellett, kézművesek segítségével pótolták őket. A cél érdekében számos szakterület specialistái (művészettörténészek, bútorrestaurátorok, akusztikai szakemberek, étkeztetők) dolgoztak a tereken.

Márványoszlopokat, gipszdomborműveket, freskókat és alabástrom urnákat állítottak helyre, javították a márványfelületeket, minden ajtó, kárpit, világítótest, korlát, díszrács megmaradt az eredetinek megfelelő állapotában, miközben korszerűsítették a a szellőző- és elektromos rendszereket. Még az 1930-as évek színpalettáját is visszaállították az eredeti festék részletes elemzése után. Nemcsak a bútorokat és berendezéseket őrizték meg így, de Jacques Carlu harmonikus dekorációs rendszerét is visszaállították.

(Forrás: EVOQ Architecture, fotók: Maxime Brouillet)

nagy sztori | lista | EVOQ Architecture | montreal | kanada

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom