A világ legmonumentálisabb helyén minden olyan, mint egy vadnyugati westernben

Ugye ismerős az a jelenet, amiben Charles Bronson félelmetesen nyugodt szemekkel a kamerába néz, miközben vészjósló harmonikamuzsika szól, a háttérben pedig különös formájú, hatalmas, vöröses sziklák tornyosulnak? Az Emlékhelyek (vagy más néven Emlékmű) Völgyében járunk, megannyi westernfilm helyszínén, és a Föld egyik legkülönösebb pontján.

Az Egyesült Államok déli részén, Arizona és a megannyi természeti csodájáról ismert Utah állam határán, a Colorado-fennsíkon található völgyet a huszadik században tették igazán híressé a vadnyugati témájú filmek és a dohányreklámok.

Népszerűségét annak a John Ford rendező felfedezésének köszönheti, aki képkockáiban a három, ég felé meredező szikla vöröses vidékére álmodta meg az indiánok és a cowboyok párbajait.

Rajta kívül Sergio Leone is a sziklaképződmények tövében forgatta a Volt egyszer egy vadnyugat jó néhány jelenetét, mint ahogy Charles Bronson társaságában John Wayne nevét is össze lehet kötni a lenyűgöző monolitokkal.

A százötven-háromszáz méter magas táblahegyek és sziklatűk a navahó rezervátumban a Négysarok régióban (Four Corners), az US-163-as út mentén magasodnak.

Legismertebb formációi a két szembefordított egyujjas kesztyűt idéző ikerképződmény, a West Mitten és az East Mitten, valamint a Merrick Butte hármasa, a Három Nővér sziklatű trió, a Totemoszlop sziklatű, a Sun's Eye és az Ear of the Wind sziklaívek.

A térség vöröses színét a mállott aleurolitban feldúsuló vas-oxidnak köszönhetjük.

Évmilliókkal ezelőtt teljesen másképp nézett ki ez a völgy, mai formáját a földtörténeti korszakok széthulló darabjai alakították ilyenre.

Kristálytiszta levegőt szippanthat a látogató a Monument Valleyben, miközben az ég felé meredező magányos, szoborszerű sziklákat csodálja, a lemenő nap árnyékában pedig egy westernfilmben érezheti magát, és kitörölhetetlen emlékeket vihet haza.

Ez is érdekelhet:

Hogyan csavarog lakóautóval egy magyar két hónapig Amerikában? Hát így!

Lakóautóval bejárni Amerika legvadabb tájait és közben csodás bringautakon tekerni, vagy nemzeti parkokban túrázni, igazi, életre szóló kaland. Egy honfitársunk megcsinálta.

(Fotók: unsplash.com)

emlékhelyek völgye | utah | egyesült államok | arizona | szikla

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom