Vannak kimondatlan munkahelyi szabályok, amelyeket minden alkalmazottnak be kell tartania – különösen, ha az ebédről van szó.
Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy egy munkatársa idegesítően ropogtatott sárgarépát vagy meglehetősen szagos ételt evett a közelében. Elizabeth Soos etikett szakértő és az Auersmont School of Etiquette and Protocol alapítója szerint mindkettő tabunak számít egy munkahelyen.
„Nincs annál rosszabb, mint amikor kellemetlen szag terjeng a levegőben” – mondja. „Ez származhat a hűtőszekrényből, amikor kiveszed az ebédedet, vagy egy kollégád előző esti vacsorájának felmelegítéséből a közösen használt mikróban” – folytatta.
Hogy elkerüld a kollégák rosszalló pillantásait vagy szemforgatását, érdemes az alábbi ételeket mellőznöd:
- halak, leginkább a lazac vagy a tonhal
- tojásalapú ételek
- fokhagymás ételek
- kelbimbó
- káposzta
- karfiol
- brokkoli
Ha nem akarsz lemondani ezekről az ételekről munkaidőben, „a legjobb, ha kiviszed őket az épületből, és leülsz a közös pihenőhelyre, vagy keresel a közeli parkban egy padot” – javasolta a szakértő.
Még ha a munkahelyi ebéd nem is bocsát ki kellemetlen szagokat, ne feledjük, könnyen elképzelhető, hogy néha olyasmit eszünk, ami zavarhatja a körülöttünk dolgozókat.
„A levesek, a csipsz, a nyers zöldségek, vagy a kekszek tartoznak ebbe a kategóriába” – mondta Soos.
Senki sem akar ilyen munkatárs lenni, úgyhogy figyelj oda, mit csomagolsz be vagy mit rendelsz ebédre.
Idejétmúltnak tűnhet az „illem” szó 2025-ben, de ha senki nem tartaná be az íratlan szabályokat, elég zord világban élnénk. Mi az illem lényegét adó alapelv? Vannak-e már kialakult szabályok az online kommunikációban? Mely íratlan szabályok örökérvényűek, és mi számít ma már kimondottan cikinek? Margaritovits Adél protokoll szaktanácsadóval beszélgettünk, aki azt is elárulta, mi az, amit ne tegyünk soha, de soha.
(Forrás: NY Post, fotók: Unsplash)
lista | közös | nem szabad | etikett | munkahely | ételek
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!