Ha szereted a hot dogot és a sült kolbászt, ennek nem fogsz örülni

Amennyiben mostanában nem frissítetted a "Miből fogyunk ki?" listát, érdemes szétnézni a hírek között. Különösen akkor, ha szereted a mustárt.

Kanadából és Franciaországból érkező jelentések szerint a következő hónapokban hiány lehet a fűszerből, ami legfőképp a környezeti tényezőknek és az Ukrajnában zajló háborúnak tudható be.

Kanada a világ egyik legnagyobb mustármag-exportőre, ám az ország nyugati részén uralkodó aszályos körülmények miatt az idei szezonban gyenge volt a termés. Az Agriculture and Agri Food Canada (AAFC) elemzéséből kiderül, hogy mind a hektáronkénti terméshozam, mind a teljes termelési szint közel ötven százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest.

Luc Vandermaesen, a Reine de Dijon francia mustártermelő cég vezérigazgatója elmondta, hogy a mustármagok tekintetében Franciaországban sem állnak sokkal jobban.

"Burgundiában régió szerte nagyon csapadékos volt a tél, majd tavaly április elején három nap hideg következett, így a tervezett mennyiségnek csak körülbelül a felét takarítottuk be" – magyarázta. Az ukrajnai háború is befolyásolta a mustár elérhetőségét, mivel mindkét ország jelentős mennyiségű vetőmagot is exportál.

Az idei gyengébb termés miatt a mustármag átlagára várhatóan az egekbe szökik. "A vetőmagok ára három-négyszeresére, hamarosan talán ötszörösére emelkedik" – mondta korábban Christophe Planes, a Reine de Dijon francia értékesítési igazgatója. "Ráadásul nincs is kínálat. A hiány olyan mértékű, hogy potenciálisan ötven százalékkal csökkenhet a vetőmagok mennyisége...tehát a termelésünk ugyanennyivel esik vissza".

Egy tanulmány szerint a mustár ára kilenc százalékkal emelkedett Franciaországban, amit a vásárlók talán még nem vettek észre. Vandermaesen a Financial Timesnak elmondta, hogy egy átlagos franciaországi lakos évente kevesebb mint öt dollárt (kb. kétezer forintot) költ mustárra. Ez nem vigasztalja azokat, akik mostanában próbálnak vásárolni egy üveggel; akadt olyan, aki "huszonöt boltban járt”, és mégsem találta meg a megfelelőt.

Az Egyesült Államokban valamivel jobb a helyzet; a McCormick & Company szóvivője elmondta, hogy a "rugalmas globális ellátási lánc és a sikeres beszerzés" megakadályozta a hiányt. A French's Mustard ott lesz a boltok polcain. Hasonló a forgatókönyv a Grey Poupon esetében, akik eközben azon is dolgoznak, hogy más barna mustármag forrásokat találjanak a világban.

A hamburger ugye nem csupán buciból és húspogácsából áll. Ahhoz, hogy a világ egyik legnépszerűbb gyorsételét elkészítsük, jóval több dologra van szükség. Például néhány olyan praktika elsajátítására, aminek köszönhetően igazi mestermű lesz kézműves burgerünk.

(Forrás: Food and Wine, fotók: Unsplash)

mustár | alapanyag | gondok | áremelkedés | drágulás | kanada

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés