Close
Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nincs többé lakáskiadás az óvárosban.

A következő hónaptól nem foglalhatunk Airbnb-szállást a történelmi városrészben, ugyanis Amszterdam vezetése júliustól betiltotta a rövidtávú lakáskiadást Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde és Grachtengordel-Zuid negyedekben.

Nem jártak sokkal jobban az ezeken a területeken kívül eső Airbnb-vel foglalkozók sem: kizárólag engedéllyel adhatják ki turistáknak a lakásukat, évente maximum harminc napra, egyszerre legfeljebb négy embernek. A jelenlegi szabályok értelmében a házigazdáknak pedig kötelező bejelentést tenniük, amikor kiveszik a lakásukat.

A szigorítás okát korábban mi is megírtuk: a világjárvány előtt Amszterdam gyakorlatilag kitette a megtelt táblát, ezt követően úgy kalkuláltak, hogy az országba érkezők száma akár ötven százalékkal is emelkedhet 2030-ra, a turisztikai szakértők pedig félnek az elturistásodás következményeitől. A probléma megoldása érdekében kidolgoztak egy programot, ami a további aktív népszerűsítés helyett inkább a turizmus menedzselésére fókuszál. Szeretnének olyanokat az országba csábítani, akik az utazásuk során inkább értéket teremtenek, nem pedig gondot okoznak.

A statisztikák szerint tizenöt amszterdami otthonból egy biztosan megtalálható a kiadó lakások között.

A kínálat nagyjából az ötszörösére nőtt az utóbbi időszakban, havonta 25 ezer hirdetésből mazsolázgathatnak a szállást keresők. Mindezek negatív hatással vannak az amszterdamiak életminőségére.

A tilalom bevezetése előtt megkérdezték a lakosok és különböző helyi szervezetek véleményét is, a válaszadók 75 százaléka támogatta a szigorítást. Laurens Ivens polgármester-helyettes elmondta, meglehetősen súlyos, mindenkit érintő problémával állnak szemben, ezért a tiltás kiterjedhet akár az egész városra is, bár a jelenlegi törvények értelmében ez most nem lehetséges. A Reuters szerint egyébként az amszterdami Airbnb-k 95 százaléka a tiltott zónán kívülre esik.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom