Close
Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nincs többé lakáskiadás az óvárosban.

A következő hónaptól nem foglalhatunk Airbnb-szállást a történelmi városrészben, ugyanis Amszterdam vezetése júliustól betiltotta a rövidtávú lakáskiadást Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde és Grachtengordel-Zuid negyedekben.

Nem jártak sokkal jobban az ezeken a területeken kívül eső Airbnb-vel foglalkozók sem: kizárólag engedéllyel adhatják ki turistáknak a lakásukat, évente maximum harminc napra, egyszerre legfeljebb négy embernek. A jelenlegi szabályok értelmében a házigazdáknak pedig kötelező bejelentést tenniük, amikor kiveszik a lakásukat.

A szigorítás okát korábban mi is megírtuk: a világjárvány előtt Amszterdam gyakorlatilag kitette a megtelt táblát, ezt követően úgy kalkuláltak, hogy az országba érkezők száma akár ötven százalékkal is emelkedhet 2030-ra, a turisztikai szakértők pedig félnek az elturistásodás következményeitől. A probléma megoldása érdekében kidolgoztak egy programot, ami a további aktív népszerűsítés helyett inkább a turizmus menedzselésére fókuszál. Szeretnének olyanokat az országba csábítani, akik az utazásuk során inkább értéket teremtenek, nem pedig gondot okoznak.

A statisztikák szerint tizenöt amszterdami otthonból egy biztosan megtalálható a kiadó lakások között.

A kínálat nagyjából az ötszörösére nőtt az utóbbi időszakban, havonta 25 ezer hirdetésből mazsolázgathatnak a szállást keresők. Mindezek negatív hatással vannak az amszterdamiak életminőségére.

A tilalom bevezetése előtt megkérdezték a lakosok és különböző helyi szervezetek véleményét is, a válaszadók 75 százaléka támogatta a szigorítást. Laurens Ivens polgármester-helyettes elmondta, meglehetősen súlyos, mindenkit érintő problémával állnak szemben, ezért a tiltás kiterjedhet akár az egész városra is, bár a jelenlegi törvények értelmében ez most nem lehetséges. A Reuters szerint egyébként az amszterdami Airbnb-k 95 százaléka a tiltott zónán kívülre esik.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay)

szabályok | tiltás | Amszterdam | airbnb | óváros

FOLYTASD EZZEL

Törölköző- és fürdőzőtilalom: Amalfi után újabb olasz strandok vezetnek be korlátozásokat

Ezek az ingyenes városnéző túrák garantáltan megdobogtatják a sorozatrajongók szívét

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom