Close
Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nagyon durván szigorítják az Airbnb szabályait Amszterdamban

Nincs többé lakáskiadás az óvárosban.

A következő hónaptól nem foglalhatunk Airbnb-szállást a történelmi városrészben, ugyanis Amszterdam vezetése júliustól betiltotta a rövidtávú lakáskiadást Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde és Grachtengordel-Zuid negyedekben.

Nem jártak sokkal jobban az ezeken a területeken kívül eső Airbnb-vel foglalkozók sem: kizárólag engedéllyel adhatják ki turistáknak a lakásukat, évente maximum harminc napra, egyszerre legfeljebb négy embernek. A jelenlegi szabályok értelmében a házigazdáknak pedig kötelező bejelentést tenniük, amikor kiveszik a lakásukat.

A szigorítás okát korábban mi is megírtuk: a világjárvány előtt Amszterdam gyakorlatilag kitette a megtelt táblát, ezt követően úgy kalkuláltak, hogy az országba érkezők száma akár ötven százalékkal is emelkedhet 2030-ra, a turisztikai szakértők pedig félnek az elturistásodás következményeitől. A probléma megoldása érdekében kidolgoztak egy programot, ami a további aktív népszerűsítés helyett inkább a turizmus menedzselésére fókuszál. Szeretnének olyanokat az országba csábítani, akik az utazásuk során inkább értéket teremtenek, nem pedig gondot okoznak.

A statisztikák szerint tizenöt amszterdami otthonból egy biztosan megtalálható a kiadó lakások között.

A kínálat nagyjából az ötszörösére nőtt az utóbbi időszakban, havonta 25 ezer hirdetésből mazsolázgathatnak a szállást keresők. Mindezek negatív hatással vannak az amszterdamiak életminőségére.

A tilalom bevezetése előtt megkérdezték a lakosok és különböző helyi szervezetek véleményét is, a válaszadók 75 százaléka támogatta a szigorítást. Laurens Ivens polgármester-helyettes elmondta, meglehetősen súlyos, mindenkit érintő problémával állnak szemben, ezért a tiltás kiterjedhet akár az egész városra is, bár a jelenlegi törvények értelmében ez most nem lehetséges. A Reuters szerint egyébként az amszterdami Airbnb-k 95 százaléka a tiltott zónán kívülre esik.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Pixabay)

óváros | Amszterdam | tiltás | lakáskaidás | airbnb

FOLYTASD EZZEL

Ha nem akarnak késni, csak kevesebb jegyet adhatnak el ezeken a vonatokon

Ezek a világ leginkább túlértékelt városai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram