Nagyon fura szokásuk lett a jávorszarvasoknak Kanadában

Pedig csak pótolnak ezt-azt.

"Ne engedd, hogy a jávorszarvas nyalja a kocsidat!" Mintha a Miért éppen Alaszka? című sorozat valamelyik kedvesen hibbant lakója mondta volna ezt a széria egyik epizódjában, de a mondat a valóságból származik. Egészen pontosan a kanadai Alberta tartományban található Jasper városából, ahol szó szerint ezzel a szöveggel intéztek felhívást az autósokhoz.

"Imádják a sót, és a szervezetüknek szüksége van az ásványi anyagokra – mondta a CNN-nek Steve Young, a Jasper Nemzeti Park szóvivője. – Általában a park sósvizű tavaiból veszik magukhoz, de az utóbbi időben rájöttek, hogy kaphatnak máshonann is."

Sok autós szándékosan azért parkol le a nemzeti park útjai mellett, hogy a kocsiban ülve figyelhesse az útról az autók kerekeire felcsapódott sót nyalogató jávorszarvasokat, ami viszont komoly veszélyforrást jelent. Az állatok ugyanis megszokják az autók közelségét, gyakrabban merészkednek az utak közelébe, ez pedig könnyen balesethez vezethet.

A nemzeti park szakemberei éppen ezért azt tanácsolják az arra járóknak, hogy a saját maguk és a négylábúak védelmében inkább hajtsanak el, ha közeledő jávorszarvast látnak. Tudniillik a legtöbb állattal ellentétben a jávorszarvas nem iszkol el, ha emberrel találkozik, ha pedig fenyegetve érzi magát, megfutamodás helyett bizony beleáll a dolgokba.   

"Az utóbbi időben sokkal több jávorszarvast láttunk. A farkasállomány viszont csökken, ami azt jelenti, hogy kevesebb ragadozó van a parkban, ennek köszönhető a jávorszarvas-populáció növekedése" – mondta Steve Young, majd hozzátette, ez egyben azt is jelenti, hogy az embereknek tisztelettudóan kell viselkedniük velük szemben, és teret kell hagyniuk nekik.

A nemzeti parkok látogatói egyébként nem etethetik, nem csalogathatják és nem zavarhatják a vadon élő állatokat, a szabálysértők akár 25 ezer dolláros bírsággal is sújthatóak.

Ez is érdekelhet:

Ha vonattal vágunk neki Kanadának, biztosan erre a járatra váltunk jegyet

Ha Kanada lenyűgöző tájaira vasúti kocsikból szeretnénk rácsodálkozni, a legjobb, amit tehetünk, ha jegyet váltunk erre a járatra.

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash)

tiltás | jasper | jávorszarvas | szabály | autó

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom