Nagyot lépett egy amerikai város: nem kér többet a műanyag palackokból

San Francisco nemcsak tervezget, heteken belül érvénybe lépteti a rendeletet, miszerint a San Francisco International Airport (SFO) egész területén megtiltják az egyszer használatos műanyag flakonos üdítők, vizek árusítását. Az ilyen evőeszközöket és szívószálakat már száműzték, most a palackokat is tiltólistára tették. 

Ez az elsőnek drasztikusnak tűnő, de alapvetően betartható törvény az SFO Connect zero-waste programhoz kapcsolódik. Ezzel San Francisco repülőtere a világon az első, ahol ilyen jellegű szabályozást léptettek érvénybe. Legutóbb Dubaj is próbálkozott valami szigorítással, de erről még keveset tudni.

Számításaik szerint évi négymillió üdítős műanyag flakont vásároltak ezen a repülőtéren, ami hátborzongató mennyiség, de nem lehetetlen a rossz beidegződés legyűrése. Ha máshogy nem, hát így, hatóságilag szabályozva.

Persze megijedni nem kell, az árusok újrafelhasználható alumínium, üveg és különböző hitelesített, lebomló csomagolásból ugyanúgy árulhatnak vizet. Sőt, 2011-ben több mint száz úgynevezett "vizes állomást" létesítettek a reptéren, ahol a környezetkímélő palackokat bárki újratöltheti szűrt vízzel.

San Franciscó-i előírások alapján a városvezetés jogkörébe tartozó tulajdonok, mint például éttermek, bárok, egyéb vendéglátóhelyek szintén nem dolgozhatnak egyszer használatos műanyagokkal (például evőeszköz, tányér, szívószál), de úgy fest, ez még nem egy működő formula, hiszen kevéssé ellenőrizhető, mint például a repülőtér.

Ez is érdekelhet:

Ilyen a város, ahol a szemét nyolcvan százalékát újrahasznosítják

Sokat tanulhatnánk újrahasznosítás témában Kamikatsutól. A japán település rendhagyó módon haszosítja újra a hulladékot, csaknem zero waste hellyé váltak.

környezetszennyezés | PET palack | műanyag palack | san francisco | környezetbarát

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom