Close
Szétszedik az ikonikus kapszulatornyot, de megszállhatunk az egykori lakásokban

Szétszedik az ikonikus kapszulatornyot, de megszállhatunk az egykori lakásokban

Lebontották az ikonikus tokiói épületet, de valami azért megmarad belőle az utókornak.

Mindössze harminc nap alatt épült meg a Kurokava Kisó által tervezett Nakagin kapszulatoronyház, ritka példája a Japánban a második világháború után megjelent metabolikus építészetnek, amelynek célja a megastruktúrák és az organikus növekedés képzeteinek ötvözése volt.

Az 1972-es átadása után ez volt a világ első maradandó és gyakorlati hasznosítású, kapszulákból álló építménye,

de fénykora nem tartott sokáig. 2012 októberében a száznegyven lakásból már csak nagyjából harmincban laktak, a többit irodaként, raktárként használták vagy épp lakatlanul álltak. Végül a hatóságok az épület teljes elbontása mellett döntöttek.

Harminchat darab négy méter hosszú, két és fél méter magas és ugyanilyen széles kockát azonban meghagytak belőle, és nagy részük ráncfelvarráson esik át.

Tacujuki Maeda tulajdonosnak huszonhárom kapszula van a birtokában, ebből tizennégyet teljesen felújít, helyreállítva a beépített bútorokat, és sztereórendszert szerelve be, míg mások teljesen új enteriőrt kapnak. Néhány kocka iránt múzeumok és más ázsiai, európai és amerikai intézmények is érdeklődtek.

Tacujuki Maeda az egyik kapszulában

Aki kipróbálná, milyen érzés egy ilyen kapszulában élni, még megteheti éjszakánként 227 429 jenért (körülbelül 640 ezer forintért) a naganói hegyek között, ahol a Kurokawa család ad bérbe egy négy kapszulából álló blokkot, amely várhatóan múzeumba és új tulajdonosokhoz vándorol majd.

A tokiói építészetben az organikusság továbbra is fontos szerepet kap, akárcsak a Zene Házát tervező Fudzsimoto alkotásaiban.

(Forrás: Domusweb, Wikipédia, képek: Getty Images, Airbnb)

tokió | nakagin kapszulatorony | Kurokava Kisó | japán

FOLYTASD EZZEL

Zene, művészet és hihetetlen ételek várnak Madridban

Februártól egy gonddal kevesebbjük lesz a Spanyolországba utazóknak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram