Close
Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Nem mindennapi élmény 452 méter magasból megfigyelni, ahogyan a sivatagi metropolisz szépen, lassan magához tér.

Dubaj egét karcolgatva számos rekordot tart a szédítő számadatokkal bíró tekintélyes Burdzs Kalifa: a 828 méteres magasságával a világ jelenlegi legmagasabb épületének számító függőleges városban ezerkétszáz üzlet, ezernegyvennégy luxuslakás, százötven étterem, öt szálloda, egy-egy pláza és korcsolyapálya található a jó néhány iroda, fitneszterem és kilátópont mellett.

Az Adrian Smith által megálmodott liliomforma-szerkezetű torony százhatvanhárom emelet magas, tiszta időben akár Irán partjai is feltűnhetnek, a felhőkarcolót pedig kilencvenöt kilométerről is látni. 

Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült csillogó burkolata 142 ezer négyzetmétert tesz ki, ötvenhat lift üzemel a telt ház esetén tizenkétezer főt befogadni képes épületben.

A tíz évvel ezelőtt átadott, másfél milliárd dollárból felhúzott Burdzs Kalifában a legmagasabb lakószint a száznyolcadik emeleten található, a száznegyvennyolcadikon pedig szabadtéri kilátóteraszról lehet körbenézni, amire a százhuszonnegyediken is van lehetőség.

A néhány napot az Egyesült Arab Emírségekben töltő Izabella és férje utóbbit választotta, de igyekeztek különlegessé tenni a dubaji tartózkodásuk egyik reggelét, ezért úgy döntöttek, előző este korán nyugovóra térnek, hogy aztán másnap hajnalban 452 méter magasságból csodálják meg a sivatagi napfelkeltét.

“A Burdzs Kalifa és környéke, a Dubai Mall és a vízesés mindig tele van élettel, ezért ritka és meglehetősen furcsa érzéssel teli az a hajnali pillanat, amikor az ember 6–6.30 között megérkezik – általában taxival – a végtelenül karcsú, kivilágítatlanul szinte észrevétlen épületóriás tövébe, és végigsétál a kihalt téren a szintén üresen kongó Dubai Mall felé. Már csak emiatt is megéri ez a hajnali program – mondja Izabella, aki férjével együtt azért döntött a hajnali időpont mellett, hogy elkerüljék a tülekedést, hiszen kevesen vállalják be a korán kelést. – Pedig csodálatos látvány, ahogy egy óriási város reggel hét óra körül felébred, és aztán a sötétség pár pillanat alatt eltűnik – itt érzékelhető igazán, hogy mégiscsak a sivatagban vagyunk.”

Szerinte egy dolog ronthat az élményen, ami persze nem a látogatókon múlik: a szinte minden reggel és délelőtt a városra nehezedő köd és pára. Ilyen esetben nem mindig lehet messzire ellátni – ez napközben vagy az esti naplemente idején is simán előfordulhat.

A megkapó látványon kívül egy kis extra járt még a hajnalozásért, mégpedig egy szendvicsből és forró italból álló ajándék reggeli, amit a földszinti kávézóban kaptak. “Azt hittük, adnak egy kis péksüteményt, meg valami gépi kávét, de mivel Dubajról van szó, a tenyerünknél nagyobb croissant szendvics és igazi olasz presszókávé, illetve tea és gyümölcslé várt ránk. A szendvicsből volt húsos, sajtos és zöldséges is, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Nyolc óra tájékán, amikor leértünk, a zsúfolt belvárosi tömeg még mindig hiányzott, csak reggeli kocogókkal és a járdamosókkal találkoztunk. Mire délután visszatértünk ebédre, úgy tűnt, mintha ez a hajnali nyugalom sosem létezett volna.”

Akadnak igazán előkelő opciók is a panorámában gyönyörködésre: jóval fentebb egy skybar és egy lounge található, ám oda nem lehet hajnalban felmenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Izabella, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Van zsákjában minden jó? Óriási szigorításokat hozott a Mikulás az oltatlanoknak Ukrajnában
Hajmeresztő összegre kezdték bírságolni az oltás nélkül tömegközlekedőket Rómában
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom