Close
Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Nem mindennapi élmény 452 méter magasból megfigyelni, ahogyan a sivatagi metropolisz szépen, lassan magához tér.

Dubaj egét karcolgatva számos rekordot tart a szédítő számadatokkal bíró tekintélyes Burdzs Kalifa: a 828 méteres magasságával a világ jelenlegi legmagasabb épületének számító függőleges városban ezerkétszáz üzlet, ezernegyvennégy luxuslakás, százötven étterem, öt szálloda, egy-egy pláza és korcsolyapálya található a jó néhány iroda, fitneszterem és kilátópont mellett.

Az Adrian Smith által megálmodott liliomforma-szerkezetű torony százhatvanhárom emelet magas, tiszta időben akár Irán partjai is feltűnhetnek, a felhőkarcolót pedig kilencvenöt kilométerről is látni. 

Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült csillogó burkolata 142 ezer négyzetmétert tesz ki, ötvenhat lift üzemel a telt ház esetén tizenkétezer főt befogadni képes épületben.

A tíz évvel ezelőtt átadott, másfél milliárd dollárból felhúzott Burdzs Kalifában a legmagasabb lakószint a száznyolcadik emeleten található, a száznegyvennyolcadikon pedig szabadtéri kilátóteraszról lehet körbenézni, amire a százhuszonnegyediken is van lehetőség.

A néhány napot az Egyesült Arab Emírségekben töltő Izabella és férje utóbbit választotta, de igyekeztek különlegessé tenni a dubaji tartózkodásuk egyik reggelét, ezért úgy döntöttek, előző este korán nyugovóra térnek, hogy aztán másnap hajnalban 452 méter magasságból csodálják meg a sivatagi napfelkeltét.

“A Burdzs Kalifa és környéke, a Dubai Mall és a vízesés mindig tele van élettel, ezért ritka és meglehetősen furcsa érzéssel teli az a hajnali pillanat, amikor az ember 6–6.30 között megérkezik – általában taxival – a végtelenül karcsú, kivilágítatlanul szinte észrevétlen épületóriás tövébe, és végigsétál a kihalt téren a szintén üresen kongó Dubai Mall felé. Már csak emiatt is megéri ez a hajnali program – mondja Izabella, aki férjével együtt azért döntött a hajnali időpont mellett, hogy elkerüljék a tülekedést, hiszen kevesen vállalják be a korán kelést. – Pedig csodálatos látvány, ahogy egy óriási város reggel hét óra körül felébred, és aztán a sötétség pár pillanat alatt eltűnik – itt érzékelhető igazán, hogy mégiscsak a sivatagban vagyunk.”

Szerinte egy dolog ronthat az élményen, ami persze nem a látogatókon múlik: a szinte minden reggel és délelőtt a városra nehezedő köd és pára. Ilyen esetben nem mindig lehet messzire ellátni – ez napközben vagy az esti naplemente idején is simán előfordulhat.

A megkapó látványon kívül egy kis extra járt még a hajnalozásért, mégpedig egy szendvicsből és forró italból álló ajándék reggeli, amit a földszinti kávézóban kaptak. “Azt hittük, adnak egy kis péksüteményt, meg valami gépi kávét, de mivel Dubajról van szó, a tenyerünknél nagyobb croissant szendvics és igazi olasz presszókávé, illetve tea és gyümölcslé várt ránk. A szendvicsből volt húsos, sajtos és zöldséges is, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Nyolc óra tájékán, amikor leértünk, a zsúfolt belvárosi tömeg még mindig hiányzott, csak reggeli kocogókkal és a járdamosókkal találkoztunk. Mire délután visszatértünk ebédre, úgy tűnt, mintha ez a hajnali nyugalom sosem létezett volna.”

Akadnak igazán előkelő opciók is a panorámában gyönyörködésre: jóval fentebb egy skybar és egy lounge található, ám oda nem lehet hajnalban felmenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Izabella, Unsplash)

reggeli | panoráma | kilátás | felhőkarcoló | torony

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram