Close
Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Ilyen egy nappal együtt ébredős reggeli a világ legmagasabb épületében

Nem mindennapi élmény 452 méter magasból megfigyelni, ahogyan a sivatagi metropolisz szépen, lassan magához tér.

Dubaj egét karcolgatva számos rekordot tart a szédítő számadatokkal bíró tekintélyes Burdzs Kalifa: a 828 méteres magasságával a világ jelenlegi legmagasabb épületének számító függőleges városban ezerkétszáz üzlet, ezernegyvennégy luxuslakás, százötven étterem, öt szálloda, egy-egy pláza és korcsolyapálya található a jó néhány iroda, fitneszterem és kilátópont mellett.

Az Adrian Smith által megálmodott liliomforma-szerkezetű torony százhatvanhárom emelet magas, tiszta időben akár Irán partjai is feltűnhetnek, a felhőkarcolót pedig kilencvenöt kilométerről is látni. 

Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült csillogó burkolata 142 ezer négyzetmétert tesz ki, ötvenhat lift üzemel a telt ház esetén tizenkétezer főt befogadni képes épületben.

A tíz évvel ezelőtt átadott, másfél milliárd dollárból felhúzott Burdzs Kalifában a legmagasabb lakószint a száznyolcadik emeleten található, a száznegyvennyolcadikon pedig szabadtéri kilátóteraszról lehet körbenézni, amire a százhuszonnegyediken is van lehetőség.

A néhány napot az Egyesült Arab Emírségekben töltő Izabella és férje utóbbit választotta, de igyekeztek különlegessé tenni a dubaji tartózkodásuk egyik reggelét, ezért úgy döntöttek, előző este korán nyugovóra térnek, hogy aztán másnap hajnalban 452 méter magasságból csodálják meg a sivatagi napfelkeltét.

“A Burdzs Kalifa és környéke, a Dubai Mall és a vízesés mindig tele van élettel, ezért ritka és meglehetősen furcsa érzéssel teli az a hajnali pillanat, amikor az ember 6–6.30 között megérkezik – általában taxival – a végtelenül karcsú, kivilágítatlanul szinte észrevétlen épületóriás tövébe, és végigsétál a kihalt téren a szintén üresen kongó Dubai Mall felé. Már csak emiatt is megéri ez a hajnali program – mondja Izabella, aki férjével együtt azért döntött a hajnali időpont mellett, hogy elkerüljék a tülekedést, hiszen kevesen vállalják be a korán kelést. – Pedig csodálatos látvány, ahogy egy óriási város reggel hét óra körül felébred, és aztán a sötétség pár pillanat alatt eltűnik – itt érzékelhető igazán, hogy mégiscsak a sivatagban vagyunk.”

Szerinte egy dolog ronthat az élményen, ami persze nem a látogatókon múlik: a szinte minden reggel és délelőtt a városra nehezedő köd és pára. Ilyen esetben nem mindig lehet messzire ellátni – ez napközben vagy az esti naplemente idején is simán előfordulhat.

A megkapó látványon kívül egy kis extra járt még a hajnalozásért, mégpedig egy szendvicsből és forró italból álló ajándék reggeli, amit a földszinti kávézóban kaptak. “Azt hittük, adnak egy kis péksüteményt, meg valami gépi kávét, de mivel Dubajról van szó, a tenyerünknél nagyobb croissant szendvics és igazi olasz presszókávé, illetve tea és gyümölcslé várt ránk. A szendvicsből volt húsos, sajtos és zöldséges is, hogy mindenki megtalálja a számára legjobbat. Nyolc óra tájékán, amikor leértünk, a zsúfolt belvárosi tömeg még mindig hiányzott, csak reggeli kocogókkal és a járdamosókkal találkoztunk. Mire délután visszatértünk ebédre, úgy tűnt, mintha ez a hajnali nyugalom sosem létezett volna.”

Akadnak igazán előkelő opciók is a panorámában gyönyörködésre: jóval fentebb egy skybar és egy lounge található, ám oda nem lehet hajnalban felmenni.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Izabella, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Még ebben a hónapban újranyit New York legelegánsabb szállodája
Irigyeljük kicsit a franciákat: mostantól olcsón vonatozhatják körbe az országukat
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom