Ezért a ritka égi jelenségért érdemes lesz kimenni az udvarra a nap közepén

Az október 25-i dátumot érdemes megjegyeznünk, mert délben szabad szemmel is gyönyörű látványban lehet részünk.

Részleges napfogyatkozás lesz, amely hazánkból is remekül megfigyelhető. A mostani fogyatkozás a Föld felszínéről sehonnan sem látszik teljesen, még a szibériai, Ob folyó menti Szalehard mellett is legfeljebb 82%-os, ugyanis a Hold teljesen sötét árnyéka a Föld északi pólusa felett halad át. Így az északabbra lakóknak most nagyobb szerencséjük van, a földrajzi szélesség azonban számít az időzítés miatt. Éppen ezért összességében Európa nagy részéről, Nyugat-Ázsiából és Északkelet-Afrika kis területéről lehet majd látni a jelenséget.

Budapestről nézve a Hold 11:18-kor lép be a napkorong elé, a legnagyobb fázist 12:25-kor éri el, ekkor szinte pontosan a Nap egyharmadát takarja ki a sötétlő árny, majd 13:33-kor lép ki a korong elől.

Az országon belül sem mindegy, hogy honnan szemléljük a jelenséget – 28% és 39% közötti lehet a maximum (Budapesten 33%), ami északkelet felé haladva egyre nagyobb lesz.

Ez a fogyatkozás ugyan nem a legnagyobb, de mégis jelentősnek számít. Legutóbb 2015-ben volt ehhez fogható, akkor jelentősebb, 59%-os napfogyatkozást láthattunk. Lehetett érezni, hogy csökken a napfény mennyisége, sőt egy picit a hőmérséklet is leesett. Lehűlést a mostani fogyatkozásnál nem várjunk, de a megvilágítás csökkenése, a fény és a színek fakulása már éppen érzékelhető lesz.

Bár a megfigyelést szabad szemmel is végezhetjük, fontos, hogy ezt védőeszközzel tegyük, amilyen a napfogyatkozás-megfigyelésre gyártott szemüveg (ezt például a Budapesti Távcső Centrumban lehet beszerezni), a DIN 14-es vagy annál sötétebb üvegű hegesztőszemüveg, Napkép kivetítése camera obscura (lyukkamera) módszerrel. Ha távcsővel figyeljük meg a Napot, tegyünk az eszközre napszűrő fóliát. Enélkül a legkisebb nagyítású távcsővel is tilos a Napba nézni, mert oly mértékű energia fókuszálódhat a retinánkra, hogy az akár a másodperc tört része alatt azonnali vaksághoz is vezethet.

A következő nagyobb, Magyarországról 47%-osnak látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni. Aki teljes napfogyatkozást szeretne látni, Európában legközelebb 2026. augusztus 12-én, Spanyolországban teheti ezt meg, amikor az esti lemenő nap fogyatkozik, de ugyanott, valamint Egyiptomban szintén tanúja lehet a jelenségnek egy évvel később, 2027. augusztus 2-án. Aki nem szeretne addig várni, annak 2023-ban Ausztráliát és Indonéziát, 2024-ben pedig az Egyesült Államokat kell megcéloznia. Bővebb információk a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán olvashatók.

Napfogyatkozás ritkán van, egy-egy látványos naplementében viszont szinte bármelyik nap lehet részünk, ebből a kétszáz éves pajtaházból például örömmel csodálnánk minden nap, ahogy az égitest eltűnik a horizonton. Persze, a világ legszebb naplementéjéért is szívesen utaznánk ide.

(Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló, képek: Getty Images)

részleges | napfogyatkozás | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom