Repülés közben a legtöbben szívesen fogyasztanak egy kis harapnivalót, azonban egyre több táplálkozási szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy talán jobban járunk, ha elkerüljük az étkezést – még akkor is, ha az első osztályon utazunk.
Michael Sheedy fitnesz- és táplálkozási szakértő elmondása szerint soha nem eszik repülés közben, mert a kabinban uralkodó nyomás jelentősen befolyásolja az emésztést. Az élelmiszerek lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, így gyakran puffadást, gázképződést és kellemetlen hasi fájdalmakat tapasztalhatnak az utasok. Ez különösen kellemetlen lehet az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedők számára, akiknek a tünetei repülés közben könnyen felerősödhetnek.
Súlyosabbá válhatnak a már meglévő emésztési problémák
Dr. Elena Ivanina, a New York-i gasztroenterológus, is hasonlóan vélekedik. Megfogalmazása szerint a magas légnyomás hatására a bélben lévő gázok megnövekedhetnek, ami puffadást eredményezhet.
A nyomásváltozás miatt az emésztés lelassul, ami székrekedéshez is vezethet.
A repülés közben kialakuló emésztési zavarok komolyabb problémákat is okozhatnak azoknak, akik Crohn-betegséggel vagy fekélyes vastagbél-gyulladással diagnosztizáltak.
A szakember rámutat arra is, hogy az utazás előtti és utáni étkezés sokkal kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, és segít elkerülni a repülés közbeni kényelmetlenségeket.
A fitnesz influenszer Sheedy saját tapasztalataira alapozva azt javasolja, hogy repülés előtt ne táplálkozzunk, és a repülőút során is csak vizet, kávét vagy izotóniás italokat fogyasszunk. Meglátása szerint határozottan érdemes elkerülni az alkoholt és a szénsavas italokat, amelyek további puffadást okozhatnak. Ehelyett azt ajánlja, hogy válasszunk szénsavmentes vizet vagy gyógyteát, amelyek
segíthetnek fenntartani a megfelelő hidratáltságot anélkül, hogy tovább terhelnénk az emésztőrendszert.
Ha mégis úgy döntünk, hogy eszünk néhány falatot az utazás ideje alatt, a Turkish Airlines szakértői azt javasolják, hogy étkezzünk lassan, a hosszú repülőút során sétáljunk a fedélzeten és használjuk a mosdót a felszállás előtt, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.
(Forrás: Daily Mail, fotók: Getty)
táplálkozás | utazás | nem ajánlott | kihagyni | repülés | szakértő
A Balaton kapuja: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel
A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!