Szakértők szerint ezért nem szabadna soha repülőgépen enni

Repülés közben a legtöbben szívesen fogyasztanak egy kis harapnivalót, azonban egyre több táplálkozási szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy talán jobban járunk, ha elkerüljük az étkezést – még akkor is, ha az első osztályon utazunk.

Michael Sheedy fitnesz- és táplálkozási szakértő elmondása szerint soha nem eszik repülés közben, mert a kabinban uralkodó nyomás jelentősen befolyásolja az emésztést. Az élelmiszerek lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, így gyakran puffadást, gázképződést és kellemetlen hasi fájdalmakat tapasztalhatnak az utasok. Ez különösen kellemetlen lehet az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedők számára, akiknek a tünetei repülés közben könnyen felerősödhetnek.

Súlyosabbá válhatnak a már meglévő emésztési problémák

Dr. Elena Ivanina, a New York-i gasztroenterológus, is hasonlóan vélekedik. Megfogalmazása szerint a magas légnyomás hatására a bélben lévő gázok megnövekedhetnek, ami puffadást eredményezhet.

A nyomásváltozás miatt az emésztés lelassul, ami székrekedéshez is vezethet.

A repülés közben kialakuló emésztési zavarok komolyabb problémákat is okozhatnak azoknak, akik Crohn-betegséggel vagy fekélyes vastagbél-gyulladással diagnosztizáltak.

A szakember rámutat arra is, hogy az utazás előtti és utáni étkezés sokkal kevésbé terheli meg az emésztőrendszert, és segít elkerülni a repülés közbeni kényelmetlenségeket.

A fitnesz influenszer Sheedy saját tapasztalataira alapozva azt javasolja, hogy repülés előtt ne táplálkozzunk, és a repülőút során is csak vizet, kávét vagy izotóniás italokat fogyasszunk. Meglátása szerint határozottan érdemes elkerülni az alkoholt és a szénsavas italokat, amelyek további puffadást okozhatnak. Ehelyett azt ajánlja, hogy válasszunk szénsavmentes vizet vagy gyógyteát, amelyek

segíthetnek fenntartani a megfelelő hidratáltságot anélkül, hogy tovább terhelnénk az emésztőrendszert.

Ha mégis úgy döntünk, hogy eszünk néhány falatot az utazás ideje alatt, a Turkish Airlines szakértői azt javasolják, hogy étkezzünk lassan, a hosszú repülőút során sétáljunk a fedélzeten és használjuk a mosdót a felszállás előtt, hogy elkerüljük az emésztési problémákat.

(Forrás: Daily Mail, fotók: Getty)

repülés | fedélzet | táplálkozás | nem ajánlott | kihagyni

FOLYTASD EZZEL

Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat

Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Itt van az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted az őszi hagyományokat
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom