Close
Ezekben a vízparti házakban ősszel is jólesik a tenger simogatása

Ezekben a vízparti házakban ősszel is jólesik a tenger simogatása

Már hamisítatlanul hűvösebb szelek cirógatják az orcánkat, de ez nem jelenti azt, hogy hosszú időre el kell engednünk a tengert. Főleg, ha olyan házakban élvezhetjük az őszi vízpart hangulatát, mint ez a négy extravagáns kuckó Chilétől Dániáig. 

Se szomszédok, se turisták

Chile tengerparti szakaszának középső részén járunk, a Santiagótól százhetven kilométerre fekvő Zapallar nevű településen, ami két dologról híres: vadregényes óceánpartjáról, amit sokan a spirituális helyként is jegyzett kaliforniai Big Surhöz hasonlítanak, és A+ kategóriás, magazinba illő nyaralóiról. A Felipe Assadi által tervezett Casa H esetén a megkülönböztetés azonban érvényét veszti, a rögös hegyoldalon felépített horizontális struktúrájú, a kortárs és a brutalista építészet jegyeit is magán viselő vasbeton épület mint egy szobor emelkedik ki az érintetlen környezetből.

A villa geometrikus jellegéből fakadó szigorúságát az épület teljes hosszában végigfutó lebegő terasz és a szintén konzolos kialakítású, keresztirányú infinity pool töri meg, ezek egyúttal a terep egyenletlenségét is ellensúlyozzák. Habár iyen exteriőr mellett valószínű még egy kevésbé eltalált interiőrt is elnéznénk, Felipe Assadi szerencsére semmilyen tekintetben sem hibázott. A válaszfalak nélküli, Philip Johnson Glass House-ára emlékeztető belső térben a beton hidegségét a fából készült padló és beépített szekrény töri meg, mely utóbbi a tér teljes hosszában végigfutva az óceán végtelenségére is reflektál.

Feltűnés nélkül simul a környezetbe

A Breton-tengerparton fekszik ez az anArchitecte által tervezett, letisztultnak és diszkrétnek tűnő egyszintes ház. Mivel vízpartra épült, értelemszerűen igazi vonzerejét a tengerre és a hegyekre néző panorámája jelenti. A száznegyvenöt négyzetméteres házat szándékosan úgy tervezték, hogy amíg a lakói a környéken mindent láthatnak, addig az ő világukat elrejtsék a kíváncsi szemek elől.

Egy kisebb dombra húzták fel az épületet, mely alatt egykoron gránit kőbánya működött. A feketére mázolt nyersbeton falak a koncepció szerint azért lettek ilyenek, hogy a ház ne keltsen feltűnést.

Ennek, no meg a citrusfáknak köszönhetően szinte észrevétlenül válik eggyé a környezetével.

A tornác és a kert kialakításánál figyelembe vették a környezet adottságait, és igyekeztek megőrizni az eredeti állapotokat. A kertben zöldellő fákat direkt úgy metszették, hogy ne akadályozzák a hatalmas ablakok nyújtotta kilátást, ami tényleg páratlan.

Letisztult, napfényes világ vár a falak mögött

Corona del Mar híres virágos utcájában található ez a kortárs tengerparti ház, amely gyönyörűséges kilátással ajándékoz meg mind a Newport öbölre, mind a látványos kaliforniai óceánparti strandokra. A szenvedélyes épület jegyein első ránézésre is visszaköszönnek a legmodernebb építészeti fortélyok, melyek a kifinomultság és az elegancia között lavíroznak. A Cormac Rezidencia udvarába szinte észrevétlenül beleolvadó csodás medence óceánra néző panorámával csábítja a vendégeket, akik a 278 négyzetméter alapterületű ház valamennyi helyiségében átérezhetik a napfényes Kalifornia hangulatát.

Egy csendes kis utcában, visszafogott környezetben helyezkedik el a part menti ingatlan, amely kívülről semmilyen jelet nem enged láttatni a falak mögé rejtett különleges világából. Ha egy helyiséget kellene kiemelni ebből a megragadó óceánparti házból, egészen biztosan a nappaliból nyíló, félig nyitott teraszára szavaznánk, de a medence partján pihenő hatalmas kanapékon is el tudnánk tölteni az egész nyarat. Vagy egy egész évet.

Nyugalmi központ

Szuperfinom, fehér homokos strand, pálmafák helyett érintetlen, vadregényes partszakasz, és hepehupás, tikkadt, gazos növényzet jelenti annak a Koppenhágától egyórányira található nyaralónak a közvetlen környezetét, amely nemcsak építészetileg és stílusát tekintve tízpontos, de a slow living fogalmát is megtestesíti.

A skandináv dizájn modernizmusát, melegségét, és a japán zen esztétika visszafogottságát és tisztaságát ötvöző belső tér minden elemével a természetre rezonál.

A Piero Lissoni által tervezett kanapén és az Apparatus és a Workstead dizájnlámpáin túlmenően az alapvetően semleges, földszínű belső terek legfőbb karakterét azok a művészeti alkotások és kézzel készített tárgyak jelentik, melyekre a ház tulajdonosai utazásaik alkalmával tettek szert. A Norm Architects studio legújabb projektje azonban sokkal több, mint egy tökéletes címlapfotó: a minket körülvevő, egyre inkább digitalizálódó és elvárosiasodó világ elleni manifesztum is, ahol a high-end dizájn elemek ugyanazt kommunikálják, mint a tradicionális japán noren. Lassíts le és kapcsolj ki.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Felipe Assadi, Fernando Alda, Homeworlddesign.com, Adelto.co.uk, Larry Falke)

FOLYTASD EZZEL
Imádják a kínaiak ezt a szelfiző óriáspandaszobrot
Igazi adrenalinbomba lett ez a hihetetlenül látványos függőhíd
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom