Close
Négy karácsonyi aprósütemény, egyetlen tésztából

Négy karácsonyi aprósütemény, egyetlen tésztából

Hogyan lehet a leggyorsabban többféle aprósüteményt az asztalra tenni? A titok egyetlen omlós tészta receptjében rejlik, amelyből aztán számos desszertet készíthetünk pillanatok alatt.

Az omlós tészta elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán 30 dkg lisztre, 20 dkg vajra, 10 dkg cukorra, valamint egy tojássárgájára van szükség. Ha többféle aprósüteményt szeretnénk készíteni, ezt az arányt érdemes a duplájára vagy akár a háromszorosára is emelni. A tészta hozzávalóit, miután gondosan kimértük, tegyük egy nagy tálba, gyúrjuk alaposan össze, majd frissen tartó fóliába csavarva harminc percig pihentessük a hűtőben!

Az így kapott omlós tésztát aztán változatos módon felhasználhatjuk. Mutatjuk, hogyan!

Linzer

Süteménykiszúró formával szaggassuk ki a tésztát tetszőleges formájúra, minden második azonos forma közepére kis lyukat is készítsünk!

A teli tésztát kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rá a kilyukasztott változatot, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva süssük készre! Az így kapott lekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk!

Isler

Szaggassunk azonos méretű köröket a tésztából, majd a linzerhez hasonlóan lekvárral megkenve, párosával illesszük őket össze!

Süssük ki, majd helyezzük a süteményeket rácsra, és olvasztott csokoládéval borítsuk be!

Pite

Egy piteforma alját vajazzuk ki, helyezzük rá a vékonyra nyújtott omlós tésztát, majd tetszőleges tölteléket halmozzunk rá! Korábbi cikkünkben három isteni ízvilágú pitét mutattunk be, érdemes ezekből is inspirációt meríteni.

A pitére helyezhetünk rácsokat is, kedvünk szerint, hogy aztán 180 Celsius-fokos sütőben tizenöt perc alatt készre tudjuk sütni.

Mandulás keksz

A legegyszerűbb változat, ha az omlós tésztát 4-5 milliméter vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és mindegyik kekszre szórunk egy kevés mandulapelyhet.

A 180 fokos sütőben a kekszünk 7-8 perc alatt készre sülhet.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)

keksz | karácsony | linzer | aprósütemény | desszert

FOLYTASD EZZEL

Hét ország, hét fantasztikus karácsonyi étel

Egészen különleges koktélok hódították meg a világ legjobb bárjait 2022-ben

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram