Hogyan lehet a leggyorsabban többféle aprósüteményt az asztalra tenni? A titok egyetlen omlós tészta receptjében rejlik, amelyből aztán számos desszertet készíthetünk pillanatok alatt.
Az omlós tészta elkészítése rendkívül egyszerű, hiszen csupán 30 dkg lisztre, 20 dkg vajra, 10 dkg cukorra, valamint egy tojássárgájára van szükség. Ha többféle aprósüteményt szeretnénk készíteni, ezt az arányt érdemes a duplájára vagy akár a háromszorosára is emelni. A tészta hozzávalóit, miután gondosan kimértük, tegyük egy nagy tálba, gyúrjuk alaposan össze, majd frissen tartó fóliába csavarva harminc percig pihentessük a hűtőben!
Az így kapott omlós tésztát aztán változatos módon felhasználhatjuk. Mutatjuk, hogyan!
Linzer
Süteménykiszúró formával szaggassuk ki a tésztát tetszőleges formájúra, minden második azonos forma közepére kis lyukat is készítsünk!
A teli tésztát kenjük meg lekvárral, majd helyezzük rá a kilyukasztott változatot, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva süssük készre! Az így kapott lekváros linzert porcukorral megszórva kínáljuk!
Isler
Szaggassunk azonos méretű köröket a tésztából, majd a linzerhez hasonlóan lekvárral megkenve, párosával illesszük őket össze!
Süssük ki, majd helyezzük a süteményeket rácsra, és olvasztott csokoládéval borítsuk be!
Pite
Egy piteforma alját vajazzuk ki, helyezzük rá a vékonyra nyújtott omlós tésztát, majd tetszőleges tölteléket halmozzunk rá! Korábbi cikkünkben három isteni ízvilágú pitét mutattunk be, érdemes ezekből is inspirációt meríteni.
A pitére helyezhetünk rácsokat is, kedvünk szerint, hogy aztán 180 Celsius-fokos sütőben tizenöt perc alatt készre tudjuk sütni.
Mandulás keksz
A legegyszerűbb változat, ha az omlós tésztát 4-5 milliméter vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és mindegyik kekszre szórunk egy kevés mandulapelyhet.
A 180 fokos sütőben a kekszünk 7-8 perc alatt készre sülhet.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Unsplash, Pixabay)
karácsony | linzer | keksz | isler | desszert | sütemény
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!