Ha már torkig vagy a szegedi vs. bajai vitával, válogass nemzetközi hallevesek közül az ünnepi asztalra! Mutatunk néhány remek alternatívát a klasszikus helyett.
Cioppino
San Franciscóban készül az igazán különleges cioppino leves, ami tulajdonképpen tökéletes keveréke az olasz és az amerikai konyhának.
Különféle halakat és kagylókat használnak fel elkészítése során, a fogáshoz az inspirációt a tradicionális olasz cacciuccóból merítették. Előételként és tartalmas főételként egyaránt megállja a helyét.
Bouillabaisse
A cioppinóhoz hasonlóan a bouillabaisse is egyaránt tartalmaz halat és kagylóféléket, sőt, néha polipot és tengeri sünt is.
Sáfránnyal, édesköménnyel, fokhagymával és olívaolajjal ízesített, zöldségekben gazdag alaplében főnek tökéletesre a tenger gyümölcsei.
A francia konyha számos más lehetőséget is kínál a hallevesekre, igazán népszerű például az egyszerűségéről híres cotriade is.
Moqueca
A sűrű állagú brazil hallevest kókusztejjel és dende-nek nevezett pálmaolajjal sűrítenek.
A halak mellett garnélát, paprikát, koriandert és lime levet is adnak hozzá, így igazán friss, nyárias ízvilága lesz a fogásnak.
Ukha
Az orosz ukha egy nagyon egyszerű halászlé, amelyet az éppen kifogott halakból készítenek, ideális esetben nyílt tűz fölött, bográcsban.
A levesbe a hal minden része, így a feje is belekerül, friss zöldségekkel, sárgarépával, hagymával, burgonyával gazdagítják.
(Fotók: Getty Images)
különleges | nemzet | halászlé | karácsony | négy
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!