Németországban dolgoznál? Ezekre a munkákra van most leginkább kereslet

A tervek szerint az ország jelentősen leegyszerűsíti bevándorlási rendszerét a külföldi szakképzett munkavállalók bevonzása érdekében.

A növekvő munkaerőhiány miatt a németek "keresik azokat, akik szívesen jönnének Németországba, hogy behozzák a szakértelmüket és a szenvedélyüket" – mondta Robert Habeck gazdasági és klímavédelmi miniszter. Az új, pontalapú vízumrendszerre vonatkozó tervek alaposan megkönnyíthetik az országba költözést.

Habeck a kormány Make it in Germany YouTube-csatornáján közzétett videójában kifejezetten a szakképzett mesterembereket, a villamosmérnököket, az informatikusokat, az ápolókat, és a vendéglátósokat szólította meg, majd hozzátette: "A világ minden tájáról szívesen látjuk őket." A kormány honlapján felsorolt, keresett szakmák között szerepelnek még az orvosok és a tudósok is, illetve korábban a kohászati munkások és az építőiparban dolgozók hiányáról is beszámoltak.

Németország 2021 novemberében jelentette be, hogy tervezi a kettős állampolgárság bevezetését a nem uniós polgárok számára. Korábban mindez csak nagyon különleges esetekben történhetett meg.

Emellett ígéretet tett a kérelmezési folyamat egyszerűsítésére, és utalt arra is, hogy csökkenti azt a bizonyos időtartamot, amennyit a jelentkezőnek Németországban kell élnie az állampolgárság kérelmezése előtt. A lépés azon terv része, amely modernizálja a bevándorlási törvényeket, egyben lebontja a bürokratikus akadályokat, hogy könnyebbé tegye a bejutást a munkaerőpiacra.

A bürokrácia megszüntetése nem az egyetlen vonzereje Németországnak.

Habeck a költözés mellett felhozott érvként kiemelte a jó munkakörülményeket, a magas fizetést, a képzési lehetőségeket, a magas életminőséget, a megfizethető oktatást és a demokratikus vezetést.

Bár még nem erősítették meg, de egyes hírek szerint a szakképzett külföldi munkavállalók hamarosan mindössze három év alatt megkaphatják a német állampolgárságot, ha elvégzik az integrációs tanfolyamot, vagy B1 szintű (alsó középfokú) nyelvtudásukról tesznek tanúbizonyságot. Csak összehasonlításként: előbbihez jelenleg öt év, illetve nyolc év szükséges.

A német kormány több olyan intézkedést vezetett be, amelynek célja az energiamegtakarítás az őszi-téli időszakban. Hogyan érintheti mindez a turistákat?

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

bevándorlás | Németország | keresés | munkavállalás | munka

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom