Elindult Németország legkörnyezetbarátabb vonata

A héten indult útjára Németország első hidrogénmeghajtású személyvonata az alsó-szászországi Bremervörde regionális vonalán.

A jelenlegi öt szerelvényt egy év alatt tizennégyre bővítenék, amely az ott közlekedő tizenöt dízelvonatot váltja majd fel. A Coradia iLint hidrogénvonatokat a francia Alstom gyártotta, és hidrogén-üzemanyagcellákkal üzemelnek, amelyek elektromos energiát állítanak elő. A cég szerint melléktermékként csak vízgőz és kondenzvíz keletkezik, így a vonat nem bocsát ki káros anyagokat, a létrejövő hőt pedig a légkondicionáláshoz használják fel.

Az ezer kilométeres hatótávolságú járművek egész nap közlekedhetnek egyetlen tartálynyi hidrogénnel,

amellyel az útvonal mentén épített Linde állomáson töltik fel őket. (Egy kilogramm hidrogén körülbelül 4,5 liter gázolajnak felel meg). A vonatok végsebessége 145 kilométer/óra, de ezen az útvonalon nem mennek gyorsabban 80-120 kilométer/óránál.

A következő időszakban egyre több hidrogénvonattal találkozhatunk majd Németországban és máshol is, miután az Alstom huszonhét járművet szállít majd a Frankfurt környéki útvonalakra, emellett hat hidrogénvonattal készül Lombardiába, és tizenkettővel négy francia régióba.

A Németországból külföldre vezető vonathálózat is folyamatosan bővül, hamarosan közvetlen vonat közlekedik majd Berlin és Párizs között, és Londonba is el lehet indulni az ország nagyvárosaiból.

(Forrás: The Points Guy, képek: Getty Images)

Alstom | vonat | Németország | hidrogén | hidrogén-hajtás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom