A McDonald's állítása szerint ez az Egyesült Királyság első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épülete.
Természetes vagy újrahasznosított anyagok felhasználásával épült, energiaigényét pedig szélturbinák és napelemek kombinációjával biztosítja a Market Draytonban található gyorsétterem, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású épületekre vonatkozó szabványoknak mind kivitelezésében, mind mindennapos működésében. Egyetlen szépséghiba, hogy a fagyasztás miatt létrejövő károsanyag-kibocsátást nem küszöbölték ki, így összességében véve, ha nagyon szigorúak akarunk lenni, nem nulla a szén-dioxid-kibocsátása.
Úgy tudni, az étterem falait mesterséges anyagok helyett gyapjúval szigetelték, a burkolatot pedig újrahasznosított informatikai eszközökből és háztartási cikkekből készítették. A parkolóban egyenként 182 újrahasznosított műanyag palackból több mint ezer térkő készült, aminek köszönhetőena McDonald's szerint a hagyományos betonlapokhoz képest jelentősen tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.
Az áramellátást két szélturbina és kilencvenkét négyzetméternyi napelem biztosítja, amelyek együttesen évente hatvanezer kilowattóra energiát termelnek. A projektbe a helyi közösséget is bevonták, hiszen az ott élő iskolás gyerekek kertet és tanösvényt is terveztek az étterem mögé.
A zöld innovációk ellenére a hely megtartotta a jól ismert McDonald's arculatot és hangulatot. A tervek szerint az épület egyfajta kiindulási pont lesz az Egyesült Királyságban működő gyorséttermek számára, a vállalat ugyanis azt a célt tűzte ki, hogy
2030-ra az Egyesült Királyságban lévő ezernégyszáz étterme és irodája is megfeleljen a nettó nulla károsanyag-kibocsátási normáknak.
A hosszútávú stratégia következő kötelezettségvállalása az, hogy az új és felújított éttermekben minden bútor újrahasznosított vagy tanúsított anyagokból készüljön. 2025-re ígéretet tettek arra is, hogy vegán étel- és italkínálattal is rendelkeznek majd.
(Forrás: Dezeen, fotók: Anthony Devlin és Richard McCarthy/PA Wire)
környezetvédelem | mcdonalds | fenntarthatóság | nulla károsanyag-kibocsátás | étterem | gyorsétterem
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!