Miért süllyed folyamatosan a kifutópálya a New York-i reptéren? Az ok meglepő

Persze azt eddig is lehetett tudni, hogy az egész város süllyed, a LaGuardia 13/31-es kifutópályája azonban az átlagosnál nagyobb mozgást végez.

Nemrég egy radaros és műholdas méréseket összegző tanulmány minden eddiginél pontosabban meghatározta New York süllyedésének mértékét, és a kutatók arra is rájöttek, hogy a város egyes részei gyorsabban süllyednek, mint mások. 

Miközben New York évente körülbelül 1,6 millimétert süllyed, a LaGuardia 13/31-es kifutópályája, amely az East River és a Flushing Bay vize mellett fekszik, évente 3,7 miliméterrel kerül lejjebb,

az innen nem messze található Arthur Ashe teniszstadion pedig, mely a U.S. Open-nek szokott otthont adni, szintén gyorsan, évi 4,6 miliméterrel süllyed.

Az említett helyszínekben pedig van valami közös azon kívül, hogy mindkettő Queensben található: egykori hulladéklerakóra épültek, akárcsak a város más forró pontjai, például a brooklyni Coney Island és egy másik queensi városrész, az Arverne by the Sea.

A tanulmány ugyanakkor olyan helyszíneket is talált, ahol nemhogy nem süllyed, de egyenesen emelkedik a talaj. Ezek közé tartozik a szintén Queensben található Woodside, valamint a brooklyni East Williamsburg egy része, amely évente mintegy 1,6 milimétert emelkedik.

Mint a tanulmány egyik szerzője, Robert Kopp, a Rutgers Egyetem munkatársa elmondta, először nem tudták, mi okozhatja az emelkedését, de az szinte biztos, hogy emberi tevékenység áll a háttérben, például a víz föld alá fecskendezése.

Nem New York az egyetlen város, amelyet a süllyedés veszélyeztet. Egy 2022 decemberében közzétett tanulmány szerint a legrosszabb helyzetben többek között a vietnami Ho Si Minh-város, a kínai Tiencsin és a bangladesi Csittagong vannak, és az indonéziai Jakarta szintén nincs biztonságban, ezért is költöztetik át az ország fővárosát.

(Forrás: The Messenger, képek: Getty Images)

new york | süllyed | laguardia | kifutópálya | reptér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom