Close
Ebben a romos épületből átalakított, stílusos művészlakban falja az energiát Nick Cave

Ebben a romos épületből átalakított, stílusos művészlakban falja az energiát Nick Cave

De nem az a Nick Cave.

Carlo Parente torontói építész húzta újra ezt a régi, és meglehetősen ramaty állapotú műhelyt Chicagóban – méghozzá két művész számára. Az Irving Parkban található Facility alapjait még az 1920-as években rakták le. A felújítás során a kétszintes épületegyüttes számos elemét újrahasznosították, így a chicagói Nick Cave és Bob Faust ebben a Facility névre keresztelt épületben gyűjtheti a kreatív energiákat. Nick Cave a vizuális és az előadó-művészetben lett ismert, többek között szobrászattal, installációkkal, videókkal és performanszokkal  mutatja meg magát.

Nick Cave és Bob Faust elsősorban azért alakíttatta át az épületet, hogy legyen helyük a meglehetősen terjedelmes művészeti gyűjteményük bemutatására, illetve magánlakást, rendezvényteret és stúdiókat biztosítsanak a chicagói kreatívoknak.

Az épület nyitott, rugalmas keretként működik, melyben a műalkotásokat ki lehet állítani, ugyanakkor stúdiótérként is használható, plusz privát helyiségeknek is helyet tudtak még szorítani.

A Parente által irányított átalakítás során igyekeztek megtartani az ingatlan minél több meglévő elemét. A telek északi sarkán álló egyszintes épületből lett a bejárat, miközben könyvtárra, társalgóra és egy privát stúdióteremre is jutott kapacitás Faust számára. A melléképület összekapcsolódik a kétszintes főépülettel, amelyben Nick Cave műterme, közösségi terek, mosdó és egy konyhasarok is van.

A szomszédos garázs többfunkciós térként szolgál rendezvények vagy művészeti előadások házigazdájaként, míg a második emeleten magánlakásokat rendeztek be.

Az épület átalakításakor számos kopott, meglévő falazatot, szétgraffitizett betonoszlopot, régi, vakolt falakat és még egy régi darázsfészek maradványait is feltárták – utóbbi a két sztár kérésére a helyén maradt, és most a mennyezeten lévő nyíláson keresztül tárul fel.

Az építészeti megoldásokat úgy választották ki, hogy azok szándékosan kontrasztban álljanak az eredeti elemekkel. Ez magában foglalja a rétegelt lemezből készült bútorokat, amelyek kiemelkednek a falazatból, valamint a fapadló mintázatának irányváltásait, hogy hangsúlyozzák, pontosan hol is töltötték ki a hézagokat. A Facilityben elhelyezett bútorok szintén ezt a patchwork megközelítést követik a Cave és Faust által gyűjtött “eklektikus darabok keverékét” kombinálva, a virágos, kárpitozott kanapéktól egészen a klasszikusokig,

A létesítmény egy privát tetőteret is kapott napozószobával és üvegházzal, amelyet egy korábbi fészerből építettek ki. Mindkettő délnyugati tájolású, méghozzá azért, hogy maximalizálja a beérkező napfényt és a városra nyíló panorámát, amelyet Parente  csak “Chicago jellegzetes kilátásának” nevez.

A projekt részeként Parente az épület külsejét is újrahúzta. Újból megnyitotta az épület eredeti kirakatait, és olyan kiállítótereket alakított ki, melyeken keresztül be lehet mutatni a művészek munkáit.

Közösségi irodája és tetőtéri medencéje is van az Ennismore által Chicagóban megnyitott Hoxton szállodának, de nem feltétlenül ezek miatt számít izgalmas projektnek, hanem mert egy korábbi húscsomagoló üzemben rendezték be.

(Forrás: Dezeen, fotók: Dezeen, Michelle Litvin)

régi | usa | chicago | bob faust | műterem

FOLYTASD EZZEL

Ezt harmadjára olvasva sem hiszed el: soha nem látott rekordot léptek át Budapesten a lakások négyzetméterárai

Neogótikus toronyból lett elképesztő lakóépület az ikonikus Tribune Tower

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram