Így tehetsz többet édes semmittevéssel a kiegyensúlyozottabb életedért

Niksen. Egy holland wellness-trend, ami nagyjából arról szól, hogy „semmit sem csinálni”. A stressz kezelésének vagy a kiégésből történő esetleges kilábalásnak egyik opciójaként keltette fel a világ figyelmét.

A debütálása 2019-re datálódik. Akkoriban sokan panaszkodtak a túlhajszoltság okozta kimerültségre és depresszióra, úgyhogy keresték a megoldásokat ellene – ezért kerültek be a lexikonokba olyan fogalmak, mint a japán ikigai vagy a dán hygge.

Olga Mecking nyelvész a Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing (A semmittevés holland művészete) című könyvében „cél nélküli semmittevésként" definiálja, és esetében nem a Facebook görgetésére vagy meditációra gondol. Míg a mindfulness arról szól, hogy jelen legyünk az adott pillanatban,

addig a niksen inkább arról, hogy időt szakítsunk rá, hogy csak legyünk, és hagyjuk, hogy a gondolataink oda vándoroljanak, ahová csak szeretnének.

– A kifejezés passzol a holland nyelv azon tendenciájához, hogy főnevekből igéket képez. A 'voetbal'-ból (foci) jön a voetballen (focizás), az 'internet'-ből az internetten (internezetés), a 'whatsapp'-ből a whatsappen stb – mondja Monique Flecken, az Amszterdami Egyetem  kutatója, aki azt vizsgálja, hogy az általunk beszélt nyelvek hogyan befolyásolják a világlátásunkat. Lényegében sokkal kevesebb munka azt mondani, hogy „niksen” a „semmit sem csinálni” helyett. A hollandok pedig gyakorlatias emberek, a nyelvük is ezt tükrözi – magyarázza.

Hollandiában többféleképpen lehet használni ezt a kifejezést, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Flecken: – Egy szülő kérdezheti így a gyermekét: „Zit je weer te niksen?” („Már megint nem csinálsz semmit?”). Én pedig azt is mondhatom, hogy „lekker niksen”, amit nagyjából az édes semmittevéssel írhatunk le.

Thijs Launspach pszichológus, TEDx előadó és író szerint, a niksen azt jelenti, hogy „semmit sem csinálsz, vagy valamilyen jelentéktelen dologgal foglalkozol, hogy élvezd az énidődet. Nem arról van szó, hogy totálisan nem csinálsz semmit, hanem a lehető legkevesebbet” – mondja, Ez leginkább a több szabadidővel rendelkező idősebbekre vonatkozik, ezzel szemben a fiatalabb generáció tagjai most stresszesebbek, mint valaha. Még Hollandiában is, amely hagyományosan dicsérhető a munka és a magánélet remekül kialakított egyensúlyáért.

– Nem feltétlenül rossz az, ha egy pillanatra stresszes állapotba kerülünk, amikor tényleg „be vagyunk kapcsolva” és koncentrálunk. A problémát az jelenti, amikor ez kicsúszik a kezünkből. Ennek pedig rengeteg oka lehet. Az életünk és a munkánk egyre összetettebb. Hajlamosak vagyunk sok időt tölteni a számítógépekkel; nagy a nyomás, hogy önmagunk legjobb verziója legyünk, legyen szó a munkáról, a szülők elvárásairól vagy a közösségi médiáról. Nagy a teljesítménykényszer – magyarázza Launspach.

De a niksen ebben segíthet.

– Amikor nem csinálsz semmit, akkor az „alapértelmezett üzemmódú hálózatodhoz” csatlakozol. És ez a hálózat felelős a gondolatok elkalandozásáért és az elmélkedésért – állítja Bernet Elzinga, a Leideni Egyetem pszichológia-professzora.

Paradox módon, a niksen produktívabbá is tehet, mert a szünetek lehetővé teszik az agyunk számára, hogy kipihenje magát, hogy aztán jobb összpontosítással és tartós figyelemmel térjen vissza. Valószínűleg ezért van az, hogy bár a hollandok nem dolgoznak  hosszú órákat, mégis hatékonyak a munkájukban. A túlórázást egyáltalán nem ösztönzik a „csak legyél normális, az már bőven elég” hozzáállásuk okán. Utóbbi pedig Hollandia őszinte, és egyenlőségre törekvő kultúrája felé mutat.

Úgy tűnik, működik: a hollandok egy kreatív nemzet. Gondoljunk csak az olyan híres festőkre, mint Rembrandt, Vermeer vagy Escher, valamint azokra az innovatív megoldásokra, amelyeket az árvizek ellen alkalmaztak, mint például a hatalmas gátak és úszó házak.

Szeretik élvezni az életet, amit a lekker szavuk is bizonyít. Azt jelenti, „finom”, de igazából bármihez köthető, ami kellemes, kényelmes vagy szép, mint például a lekker warm (finoman meleg), lekker slapen (jót aludni), és természetesen a lekker niksen, vagyis az édes semmittevés. A szabadidőnek ezen rendelkezésre álló formája könnyebben lehetővé teszi számukra a kikapcsolást.

A hollandok szívesen töltik aktívan az idejüket, legyen az kerékpározás vagy túrázás, ami időt hagy az elme kitisztulására. És minden alkalommal, amikor kisüt a nap, tömegesen özönlenek a kávézókba és a teraszokra. Még télen is. Ezek pedig tényleg remek kis helyek a semmittevésre.

Launspach ellenben nem igazán rajong a módszerért, ha stresszmegelőző intézkedésként értelmezi. – Kicsit szkeptikusan állok hozzá. Nem tudom, egyáltalán lehetséges-e abban a módban, ahogyan most élünk és dolgozunk – mondja.

Elzinga szerint eredményesebb, ha valamilyen fizikai tevékenységgel tereljük el a figyelmünket a napi gondokról, és ezt lehetőleg a természetben tesszük. Szerencsére Hollandiában van bőven opció arra, hogy mindezeket – a niksent, a természetet és a mozgást – összekapcsolják. Bár az ország nem éppen a természeti kincseiről híres, a hollandok nagyra értékelik azt a keveset, amijük van. Sok dűnés terület része az országot átszelő túra- és kerékpárút hálózatnak – még az olyan nagyvárosokban sincs messze egy-egy ilyen ösvény, mint Rotterdam, Hága vagy Amszterdam.

A hollandok számára azért lehetséges a pihenés, mert az országban kiváló jóléti rendszer működik, és bár az emberek hajlamosak keményen dolgozni, sok szabadnapot is kivesznek (és kapnak is).

– A jó szociális támogatási rendszer, az alacsonyabb stressz-szint összefügg a biztonságérzettel és az egyensúlyérzettel. Szóval, nem becsülném túl ennek a fontosságát – véli Elzinga.

És mindazzal, ami a világban történik – gondoljunk például a Covid- járványra, vagy a háborúra – a stressz levezetése fontosabb, mint valaha.

(Forrás: BBC, fotók: Unsplash)

niksen | hollandia | trend | semmittevés | wellness

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom