Close
Így védi meg az óceánt egy apró szigetország

Így védi meg az óceánt egy apró szigetország

Igencsak ragyogó ötlete támadt egy Új-Zéland partjaitól két és félezer kilométerre rejtőző kis szigetországnak.

A csendes-óceáni Niue, ahol egyébként mindössze 1600 ember él, bejelentette, hogy megvédi a kizárólagos gazdasági övezetében található teljes óceánt.

Elég ambiciózusan hangzik, és ha szívünkre tesszük a kezünket, valóban az.

Niue kizárólagos gazdasági övezetének területe 317 500 négyzetkilométert tesz ki, amely a hatalmas zátonyoktól kezdve a világhírű víz alatti barlangokon át egészen a nyílt óceánig terjed. A területet viszont az illegális halászat, és az éghajlatváltozás is veszélyezteti – utóbbi miatt leginkább a korallok kifehéredésével kell számolni, nem beszélve a kedvezőtlen időjárási eseményekkel, például  ciklonok gyakoribb előfordulásával.

A sziget tengervédelmi tervei között szerepel egy Niue Nukutuluea nevű tengeri park létrehozása, melyet különböző zónákra osztanának fel; a kutatás, a vízi sportok és a kereskedelmi célú halászat is külön zónát kapna. Az ellenőrzés műholdas járőrözéssel történne, a törvényt megszegők pedig rendkívül súlyos (akár 330 ezer dolláros!) pénzbírságra számíthatnak.

Niue nem az első sziget a régióban, amely elkötelezi magát az óceánok védelme mellett. A Cook-szigetek 2017-ben hasonló projekt keretében  koordinálja a közel kétmillió négyzetkilométeres kizárólagos gazdasági övezetének teljes védelmét.

Az éghajlati válság és a világ természeti erőforrásainak kimerülése miatt Niue projektje követendő példát kínálhat a többi szigetország számára az elkövetkező években.

Korábban megírtuk, hogy díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

 

tenger | védelem | ellenőrzés | Niue | szigetország

FOLYTASD EZZEL

Negyedmillió forinttal többe kerül egy nyaralás a magyarok egyik kedvenc célpontján

Egy uszoda megkérdezte a vendégeket, hogy hajlandók-e otthon zuhanyozni

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram