Így védi meg az óceánt egy apró szigetország

Igencsak ragyogó ötlete támadt egy Új-Zéland partjaitól két és félezer kilométerre rejtőző kis szigetországnak.

A csendes-óceáni Niue, ahol egyébként mindössze 1600 ember él, bejelentette, hogy megvédi a kizárólagos gazdasági övezetében található teljes óceánt.

Elég ambiciózusan hangzik, és ha szívünkre tesszük a kezünket, valóban az.

Niue kizárólagos gazdasági övezetének területe 317 500 négyzetkilométert tesz ki, amely a hatalmas zátonyoktól kezdve a világhírű víz alatti barlangokon át egészen a nyílt óceánig terjed. A területet viszont az illegális halászat, és az éghajlatváltozás is veszélyezteti – utóbbi miatt leginkább a korallok kifehéredésével kell számolni, nem beszélve a kedvezőtlen időjárási eseményekkel, például  ciklonok gyakoribb előfordulásával.

A sziget tengervédelmi tervei között szerepel egy Niue Nukutuluea nevű tengeri park létrehozása, melyet különböző zónákra osztanának fel; a kutatás, a vízi sportok és a kereskedelmi célú halászat is külön zónát kapna. Az ellenőrzés műholdas járőrözéssel történne, a törvényt megszegők pedig rendkívül súlyos (akár 330 ezer dolláros!) pénzbírságra számíthatnak.

Niue nem az első sziget a régióban, amely elkötelezi magát az óceánok védelme mellett. A Cook-szigetek 2017-ben hasonló projekt keretében  koordinálja a közel kétmillió négyzetkilométeres kizárólagos gazdasági övezetének teljes védelmét.

Az éghajlati válság és a világ természeti erőforrásainak kimerülése miatt Niue projektje követendő példát kínálhat a többi szigetország számára az elkövetkező években.

Korábban megírtuk, hogy díjat nyert az elképesztően látványos terv, amely az óceánok szennyezésének csökkentése érdekében készült.

(Forrás: TimeOut, fotók: Getty Images)

 

óceán | ellenőrzés | tenger | védelem | műholdas

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom