Ezért kihagyhatatlan ez a francia város nyáron

A nyár elején körbejártuk a francia Riviérát. Utolsó állomásunk Nizza volt, a hely, ami egyszerre francia és olasz, és közben egyik sem.

„Nizza közvetlen környékén számos kedves és felejthetetlen hely van. Nagyon érdekes a nizzai Várhegy, a Chateau, amely majdnem 109 méter magas, az Amphiteátrum, a római Apolló-templom és a római vízvezeték maradványai. Ezek Nizza előkelő villavárosában, a Cimiczben láthatók. Igen kedves hely Saint Pons a maga régi kolostorával. Továbbá a 372 méter magas Mont Gros-hegyen épült csillagvizsgáló, amelynek nevezetessége a 18 m hosszú és 77 cm átmérőjű teleszkópja,”

Így írt Az Est magazin 1930 áprilisában Nizzáról. Manapság Nizzáról már másképpen írna egy magazin, és egészen más dolgokat emelne ki. Legyen ez a magazin most a Roadster, nézzük, 2018-ban mi is érdekelheti legjobban az utazókat.

A legmeglepőbb tény Nizzával kapcsolatban, hogy ez Franciaország ötödik legnagyobb városa. Valamiért egy meghitt, meleg, otthonos méretű tengerparti város jut eszünkbe róla, egyből a nyárra, tengerparti promenádra asszociálunk, és semmiképpen sem hatalmas méretű külvárosra, iparnegyedre, kereskedelmi kikötőkre és így tovább.

Nizza ügyesen titkolja gigantikus méreteit, és például a Vieille Ville-ben, az óvárosban sétálva eszünkbe sem jut ilyesmi. Merthogy lelkében ez a hely egy tengerparti kisváros, mediterrán és napos, ez van az itt élők lelkében is, ezt sugározzák magukból a több száz éves házak, a Promenade des Anglais, a Place du Garibaldi, és közöttünk minden kis utca és sikátor.

Amikor a helyiekkel beszélgettem, és arról kérdeztem őket, mit szeretnek a legjobban Nizzában, a napfény és a tenger után azt mondták, hogy Olaszország közelségét. A nemzeti sovinizmus teljes hiánya nagyon meglepő és szimpatikus, azon viszont már nem lepődök meg, hogy a városi polgárok öntudata nagyon erős.

Aki itt él, az nem francia, nem olasz, hanem niszárd. Nizzát a helyi nyelvjárásban ugyanis Nissaként emlegetik, és nagyon is büszkék saját kultúrájukra.

Vannak kötelező programok, amiket érdemes gyorsan kipipálni, például sétálni egyet a Negresco környékén a Promenades des Anglaisen, vagy felsétálni az óváros végében emelkedő Kastély-hegyre, és onnan nézni a korzózókat, és úgy általában Nizzát.

Ha van város, amit érdemes evés-ivás közben felfedezni, az kétségtelenül ez. Antibes-hoz, Monacóhoz képest ez egy lüktető város, egy hely, ahol az ember el tudja képzelni magát akár hosszabb távon is, ebben pedig nagy szerepet játszik az a kellemes hangulat, ami a belvárosból árad. Az óváros különösen, de a nagyon értelemben vett belvárosban is egymást érik a kávézók, bisztrók, éttermek.

Az óvárosban az egyik kedvenc helyünk egy remek feng shuival megáldott kocsma volt, a Les Distilleries Ideales, ahol jobban ízlett a kraftsör, mint máshol, és ahol a külső asztaloknál kiváló kilátás nyílt az elhaladó emberseregre. Ajánlott hely még az innen tíz percre fekvő Le Comptoir Central Electrique a Rue Bonaparte-on, de inkább mindenki fedezze fel a saját kedvenc bárját, a kínálat szinte végtelen.

A város legjobb éttermei között tartják számon a L’Acchiardót, ami nem csak egy szimpla étterem, hanem egy intézmény, legalább annyira nizzai, mint a Chagall Múzeum, a katedrális vagy a Cours Saleya piac. Az Acchiardo család 1927-ben nyitotta meg családi éttermét a városban, és azóta az ötödik generáció működteti: jelenleg két, harmincas évei végén járó, filmsztárokat megszégyenítő karizmával rendelkező fiútestvér, és a húguk, aki a konyhát vezeti – mindhárman modellként is dolgozhatnának, ha kedvük tartaná.

Jobbra a kisasztalnál az idősebb Acchiardo úr

A családias hangulatú étteremben már ülni és élmény, enni még inkább: a marhahúsos tortelloni intenzív és hatalmas, kétemberes fogás, mellé provence-i borok közül érdemes választani. Ebben a helyben ott van Nissa lelke – a város nem lenne ugyanaz az Acchiardók és a hozzájuk hasonló családok nélkül.

Helyiek szerint ugyanilyen jó hely az Olive & Artichaut, illetve az A Bateghinn’a, amelyről magamtól meg nem mondtam volna, hogy jó hely, tekintve, hogy egy balatoni lángosozóra hasonlított a berendezés, műanyag székekkel és műanyag virágokkal. Az informátorunk azonban megnyugtatott, ha hagyományos nissai ízekről beszélünk, az itt dolgozó három nyugdíjas korú hölgy a város legfinomabb ételeit készíti.

Aki a helyi konyhára kíváncsi, annak érdemes a Cuisine Nissarde logóját keresni.

Ha lokális streed food, akkor próbáljuk ki a pan bagnat-t, a pissaladiere-t, vagy a soccát, mindegyket megkaphatjuk pékségekben vagy utcai árusoknál.

Ha már helyi ízek, Antibes-ban futottunk bele a Blue Coast névre hallgató sörfőzdébe. Piszkosul finom söreik vannak, az Ipájuk és Blonde-juk is maga a nyári napsütés. A cég arcai nem kispályások, két Forma-1-pilóta, Daniel Ricciardo és Jenson Button, illetve a bájos tévés műsorvezető és F1-pilóta-feleség, Karen Minier Coulthard.

Valahol meg is kell szállni, igaz? Jó választás a Hotel Ellington a város egy relatíve csendes, ám a városközponthoz közel lévő részén. A négycsillagos intézmény old school hotel, wellness-részlege nincs, ellenben akad egy hangulatos bárja, egy helyi szinten ritkaságnak számító patiója. A kiszolgálás ötcsillagos, a hangulat pedig jazzes, köszönhetően az amerikai tulajdonos műfaj iránti rajongásának. Élőzene is akad, amikor ott jártam, és a hipszter gitáros megtudta, honnan érkeztem, gyorsan rázendített George Ezra Budapest című slágerére. Imádom a fővárosunkat, de Nizza olyan hely, hogy nem támadt honvágyam, ahhoz talán több hónapot kellene eltölteni ott.

Összességében elmondhatjuk, hogy minden hírneve ellenére Nizza nincs eléggé megbecsülve, sokkal jobb hely, mint a csillogó Monaco vagy akár Cannes. Méretei ellenére egy kedves, vendégszerető hely, ami alapból tegező viszonyban van minden odalátogatóval.

További információ a Côte d’Azur turisztikai honlapján.

Ez is érdekelhet:

A hely, ahol minden klisé a mennybe megy – Ilyen egy hosszú hétvége Antibes-ban

A Roadster június elején körbeautózta a Côte d'Azurt, hogy megnézze, milyen az atmoszféra a francia Riviérán. Az első állomás: Antibes.

(Fotók: Unsplash, Getty Images, a szerző fotói)

riviéra | Nizza | franciaország | nagy sztori | l’acchiardo

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom